Naslovnica >> Galerija Sunce >> Čedomir Ostreš i Zoran Mihajlović

Čedomir Ostreš i Zoran Mihajlović

Aktualna izložba u galeriji SUNCE

Čedomir Ostreš i Zoran Mihajlović
26. siječanj – 10. veljače 2012.

Zaprešić - nekad i sadU zagrebačkoj galeriji „Sunce“, a nakon toga u zaprešićkoj galeriji „Razvid“ predstavljaju se dvojica autora; Čedomir Ostreš i Zoran Mihajlović. Jedan umjetnik, doajen zaprešićke i hrvatske likovne scene, donosi nam kroz svoje crteže likove i arhitekturu motiva „zaboravljenog“ i minulog Zaprešića, a drugi predstavnik mlađe generacije i majstor umjetničke i novinske fotografije paralelno pokazuje suvremeni „Morovićevski“ Zaprešić. Ova rijetka, ali nadasve uspješna poveznica omogućuje i nama, svakodnevnim prolaznicima, zadržati i premostiti te povezati tradicionalnu gradnju sa suvremenim tehnologijama u nadolazećoj zbilji.

Višnja Goljački, spisateljica i Zapreščanka, u „Suzi za starom Jakšinom“ je pisala: „Zgodno bi, možda, bilo napraviti stablo života potomcima za popudbinu. Tad bi, jednoga dana nepoznat netko u nekome gradu pod staklenom kupolom ili Sazviježđu XK – osjetivši poriv da bude ciničan ili pun nježnosti u isto vrijeme, te naoko ravnodušan želio u dvostih sažeti godine rada, samozatajnosti, promatranja s distance, ali duboko precizan u toj gorko-slatkoj opservaciji – mogao spoznati da mu je predak bio „onaj“ Ostreš iz Jakšine“.

Pokojni zaprešićki suvremenik prof.dr. Nikola Skledar „O Valentinčicama Čede Ostreša“ još ne tako davno je rekao: „Osnovna značajka čovjekova opstanka jest da se prema sebi odnosi doživljajno, misaono i aktivno – stvaralaštvom, borbom, igrom, u ljubavi (i mržnji) pa je čovjek u biti stvaralac, borac, igrač, ljubavnik (i smrtnik). Iako ovi iskonski modusi ljudske egzistencije po svojoj u osnovi a-racionalnoj ili nad-racionalnoj naravi, u krajnjoj crti izmiču strogim teorijskim odredbama i pojmovnom obuhvaćanju bez ostatka ili upravo zato, oni uvijek nanovo začudno potiču ljudski duh na neizvjestan hod u njihove maglovite otvorene obzore“.

Mirko Ivanjek, književnik, je zapisao: „Poput lokomotive koja savskom dolinom podno mariagoričkog „briga“ vuče uokvirene slike minulog vremena, Ostreš nas vodi na zanimljiv izlet, ne toliko pejzažnih ili arhitektonskih posebnosti kojima ovaj kraj obiluje, već kao pravi „pajdaš“ – od starog znanca do znanca. Mijenjaju se tako pred nama zasebni portreti s vječitom nedoumicom: tko je zapravo uokviren u prozore tog cuga koji odmiče. Mi ili baba, majka, Rezika, Daša, Dora, Mara, Štefek, doktor, Mileno, baka Grosa, skitnica Janža, susjedi Kamauli, Fabek …“.

Stanko Špoljarić je u jednom od kataloga za Ostreša rekao: „Uprizorenje realno i simbolično slika iz života i znak neprekinutosti putovanja čovjeka u povijesti – odnos pojedinačnog životnog puta i neumitnog tijeka vremena“.
Lahorka Rožić, profesorica likovne kulture, o radu Zorana Mihajlovića na njegovoj samostalnoj izložbi rekla je: „Sentimentalnost i stvaralački zanos izviru iz svakog rada na njemu svojstven način. U oblikovanju detalja i cjeline tražio je i našao ravnotežu formalnih elemenata i poveznica. Posebnost tih Mihajlovićevih fotografija je vidljiva na svakoj slici, koje djeluju pomalo nostalgično. Gledajući ih, vidi se idila prošlih vremena isprepletenih stvarnošću. Autor u sebi nosi kreativni naboj kojeg je utisnuo u djelo. Pokazao je ukupnost stvaralačke snage osobnog likovnog izraza“.
Zaprešić i nekad i sad je naš Zaprešić, grad u kojem ćemo možda imati sreću da i o nama pišu - bar kao sudionicima nekog minulog vremena.                                                                                                                            Stjepan Katić
Ivan Čedomir Ostreš rođen je 1947. godine u Zaprešiću. Kao mali slikarstvo učio kod Matije Skurjenija. Studirao kod Veže, Glihe i Vidovića. Završio je studij na Pedagoškoj akademiji. Ilustrirao brojne knjige te objavio veliki broj zbirki pjesama i grafičkih mapa posebno na temu Zaprešića i zaprešićkog kraja. Ostreš je među rijetkima koji je iscrtao danas već zaboravljene likove svojih susjeda i sumještana sačuvavši dah starog Zaprešića. Jedan je od osnivača zaprešićke likovne scene i dobitnik više značajnih priznanja.Zoran Mihajlović rođen je 1965. godine u Rijeci. Nakon završene srednje ekonomske škole u Zagrebu godine 1990. diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer vanjska trgovina. Od 1991. godine sudionik je Domovinskog rata. Od 1991. godine zaposlen u ustanovi URIHO na različitim poslovima, a danas je voditelj Tiskare URIHO. Niz godina bavi se različitom vrstom fotografije. Izradio je likovne kataloge brojnih likovnih umjetnika i druge uratke.

 

****

Izložba se  može  pogledati radnim danom
od 10-15 sati. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

**
galerija SUNCE, Zagreb,  Avenija Marina Držića 1
e-mail:uriho-galerijasunce@uriho.hr; tel.: 01/618 42 00, kućni 113

*
DOBRODOŠLI !

 

11_ostres
11_mihajlovic.JPG
10_ostres
10_mihajlovic.JPG
09_ostres
09_mihajlovic
08_ostres
08_mihajlovic.JPG
07_ostres
07_mihajlovic.JPG
06_ostres
06_mihajlovic.JPG
05_ostres
05_mihajlovic.JPG
04_ostres
04_mihajlovic.JPG
02_ostres_mihajlovic-foto.JPG
01_ostres
01_mihajlovic.JPG
 
 

USTANOVA URIHO Započelo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zapos ...

saznaj više>>

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija