Naslovnica >> Galerija Sunce >> Mario Juričić

Mario Juričić

galerija SUNCE

Avenija Marina Držića 1, Zagreb

 

 

Mario Juričić - UTJEHA U NARUČJU PRIRODE

 

od 23. ožujka do 13. travnja 2012.

              U galeriji Sunce zagrebačkoj publici po prvi put se predstavlja fotograf mlađe generacije Mario Juričić.  Kroz fotografije krajolika u većim formatima, autor nam dočarava uzbudljivi ples elemenata, svjetla, sjena i tekstura u različitim godišnjim dobima, na pojedinim radovima posebno se fokusirajući na detalje i njihove međusobne kontrastne odnose. Krhkost otpalog lista na vlažnoj kori drveta, stari drveni most koji se sužava u dramatičnoj perspektivi prema jesenjim krošnjama šume, zeleni proplanci i vlati trave u kontrastu sa ljubičastim sumrakom neki su od motiva na njegovim fotografijama, gdje Mario istražuje odnose kolorita i svjetla, ali i dinamiku kompozicije, koja teži pročišćenoj formi.

               Fokusirajući svoj pogled i na drveće iz različitih uglova, autor prati igru svjetla kroz debla stabala, granje i lišće, dočaravajući nam vilinsku atmosferu šume, mir i svetost njezine tišine. Odnos vode i kamena, vode i drveta, niskog mahovinastog tla i oblaka koji se odražavaju u vodenim površinama približava nam osjećaj elementarne povezanosti prirodnih oblika i njihovog jedinstva, gdje kroz finu mrežu struktura pratimo krvotok njegovih kompozicija, istovremeno uočavajući i harmoničnu cjelinu.

               Težeći horizontalnim, izduženim kompozicijama gdje na pojedinim fotografijama intuitivno spoznaje zakonitosti ''zlatnog reza'', Mario još dodatno naglašava stabilnost i čvrstoću zemlje, duboku ukorjenjenost stabala, ali i skriveni svijet šumskih potoka, slapova i neprohodnih obala pod gustim pokrovom bogatog raslinja, gdje se čini kao da nitko još nije kročio.

               Ipak, u toj samoći pod okriljem šume ne dobijamo dojam usamljenosti, već dojam duboke povezanosti sa prirodnim ciklusima, gdje se elementi neprekidno transformiraju i prožimaju između sebe. Oštrina autorovog pogleda razbija se kroz valovite linije, mreža slapova na hladnoj stijeni prožima se sa osunčanim travnatim proplankom, a zamišljena djevojka koja s mosta posmatra šumski potok dočarava nam meditativni mir, sa kojim su prožeti njegovi radovi.

              To je negdje i poruka ovog cjelokupnog fotografskog ciklusa: priroda je hram u kojemu se gubi svakodnevni osjećaj vremena i ostvaruje se dojam bezvremenosti i vječnosti, kontinuitet razvoja i odumiranja, ali i plodno spajanje raznolikog živog svijeta. Upravo takav dojam dobijamo gledajući Mariove fotografije - šuma koja se bezbroj puta rađala i transformirala u svojim ciklusima oduvijek je postojala kao dom, kojemu se uvijek iznova treba vraćati, da bi pronašli izgubljenu čaroliju življenja.

 

 

mr.art. Krešimira Gojanović

 

 

 

Životopis

Mario Juričić rođen je 1978. godine u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Velikoj Gorici, a gimnaziju u Zagrebu.

 Diplomirao je 2005. godine na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, stekavši zvanje prof. filozofije i religijske kulture.

 U stalnom je radnom odnosu na zagrebačkom Institutu za fiziku.

 Fotografijom se bavi više godina i to pretežito krajolicima.

 

Kontakti: Zavrtnica 41,10415 Novo Čiče

e-mail: juricic.mario@gmail.com

mob.: 091/172 88 88

 

                                                                          Izložba se  može  pogledati radnim danom

       od 10-15 sati. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

 

**

galerija SUNCE, Zagreb,  Avenija Marina Držića 1

e-mail:uriho-galerijasunce@uriho.hr

 

*

D O B R O D O Š L I

16
15
14
13
12
11
10
09
08
07
06 duplerica
05
04
03
02
01 naslovnica
 
 

USTANOVA URIHO Započelo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zapos ...

saznaj više>>

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija