Naslovnica >> Galerija Sunce >> Anđelko Brkić: Običaji i tradicija

Anđelko Brkić: Običaji i tradicija

URIHO - galerija SUNCE

Poziva vas u četvrtak, 16. ožujka u 18:30  na otvorenje izložbe

Običaji i tradicija, Aelka Brkića

 

 

 

Anđelko Brkić je jedan od rijetkih likovnih stvaralaca koji je motiviran ljudskim likom u svim varijantama dinamike i osjećajnog produhovljenja. Po sadržajnoj tematici, opredijelio se za sakralne i profane prizore, a nadahnjuje ga klasični realizam interpretiran oleatom na platnu sobnog formata. Naravno, prirodna nadarenost eruptirala je u zrelijim godinama, kad su ostvareni i ostali uvjeti koje je u skladnoj obitelji, praktično-stvarao svojim rukama. Osim ljudskih vrlina zaslužio je i domovinsku zahvalnost kao branitelj u Domovinskom ratu…

 

Svaki umjetnik raspolaže osjećajem, koliko je važno ostaviti svoj doprinos u nacionalnoj kulturnoj baštini, tako se i Anđelko Brkić opredijelio za tradiciju i običaje svog naroda s naglašenom narodnom nošnjom, punom ornamentalnog kolorita te radne atmosfere u enterijeru ili eksterijeru. Sakralne su teme vezane uz vjersku ikonografiju, posebno uz Božansko djelo Isusa Krista; Božja Providnost oplemenjuje duševni svijet ovog umjetnika. Stvaralačko tkivo izloženih djela, temelji se na klasičnim postulatima umjetničkog tretmana: centralnoj kompoziciji, iluziji slikarske dubine, strukturi i teksturi, prirodnom volumenu te svjetlu i sjeni… Crtež je jasan, a kolorit čist i prirodno usuglašen. Posebno se ističe svjetlo i sjena, koje eksponatima daju umirujući ili dramatičan naboj; izvor osvjetljenja dolazi „Karavađovski“ odozgor i sa strane… Samo variranje boje na paleti nanosi se na platno kratkim potezima kista u smjeru forme ili se modelira u finoj tonskoj gradaciji. Svaka slika zrači trajnim optimizmom i estetskim doživljajem svega onoga što čini jedinstvo čuvstvenog osjećaja.

 

Mada su likovi i njihova zanimanja uzeti iz prošlog razdoblja, a vjerske teme kao svevremenska pobožnost, to ništa ne gubi na aktualnosti i likovnoj senzibilnosti, naprotiv ova djela mogu oplemeniti svaki prostor kao neprolazna vrijednost moralnog života pripadajućeg naroda. Uporan u stvaralačkom radu i dosljedan u svojim namjerama Anđelko Brkić je aktivan u likovnim udrugama, redovito sudjeluje u skupnim izložbama te samostalnim, kao što je ova u Zagrebu, jednom od značajnijih centara hrvatske i svjetske umjetnosti; slike ovog umjetnika prepoznatljive su po izražajnom rukopisu i klasičnoj ozbiljnosti, pa krase mnoge privatne zbirke i društvene prostore. Inače, mada je Anđelko u zasluženoj mirovini, a još je u životnoj i stvaralačkoj vitalnosti, pa očekujemo i buduće plodonosno razdoblje što mu iskreno želimo!

 

Pero Markić, profesor likovne umjetnosti

 

 

Anđelko Brkić

Živim u Koprivnici gdje sam se školovao, radio i zasnovao obitelj. U slikarskom procesu nalazim unutarnji mir, a slike koje pritom nastaju odraz su mog pogleda na život ispunjenog poštovanjem prema prirodi, tradiciji i strani života u kojem je traganje za istinom način postojanja. Pritom slijedim svoje srce i unutarnje porive koji me primoravaju na potragu za posljednjim tragovima izvornosti očuvane u hrvatskoj folklornoj baštini. Te slike su često motiv mog slikarstva.

Izložene slike su ulja i akril na platnu. Radovi su to zaljubljenika u boje, terpentin, ulje… i rezultat su upornog rada i istraživanja čudesnog svijeta boja.  Prisutan sam na mnogim humanitarnim, domaćim i nekoliko međunarodnih kolonija. Izlagao sam na brojnim skupnim izložbama sa LKC Koprivnica, LS  "Podravka 72" i HDLU Zagreb čiji sam član te nekoliko samostalnih izložbi.  Samo prošle 2016. godine sudjelovao sam na 8 skupnih izložbi od čega četiri u Zagrebu (tri s HDLU Zagreb i jedna u organizaciji portala Akademija art) i 7 likovnih kolonija humanitarnog karaktera.

Kontakt: Anđelko Brkić, e-mail: abrkic100@gmail.com

 

 

Izložba ostaje otvorena do 14. travnja 2017.

Anđelko Brkić (20)
Anđelko Brkić (19)
Anđelko Brkić (18)
Anđelko Brkić (17)
Anđelko Brkić (16)
Anđelko Brkić (15)
Anđelko Brkić (14)
Anđelko Brkić (13)
Anđelko Brkić (12)
Anđelko Brkić (11).JPG
Anđelko Brkić (10)
Anđelko Brkić (9)
Anđelko Brkić (8)
Anđelko Brkić (7)
Anđelko Brkić (6)
Anđelko Brkić (5)
Anđelko Brkić (4)
Anđelko Brkić (3)
Anđelko Brkić (2)
01 naslovna Anđelko Brkić (1)
 
 

USTANOVA URIHO Započelo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zapos ...

saznaj više>>

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija