Naslovnica >> Galerija Sunce >> Aukcija slika

Aukcija slika

AUKCIJA SLIKA u povodu obilježavanja 65 godina rada ustanove URIHO održati će se u petak, 9. prosinca 2011. godine u 19:00 sati, u hotelu Westin Zagreb, Kristalna dvorana, Izidora Kršnjavoga 1.

 

Likovni stvaraoci različitih potencijala i poetike izlaze od zgode do zgode iz oaze atelijera uključujući se u humanitarne akcije i druženja sa željom pomoći potrebitima. Dakako da razlozi mogu biti i u samoj prezentaciji slika ili skulptura, no najčešće sudionici takvih okupljanja pokrenuti su ka plemenitom cilju. Takav je slučaj sa članovima udruge likovnih umjetnika  Akademija-Art i polaznika kreativne radionice osoba s invaliditetom koja djeluje u ustanovi URIHO čije je zajedništvo rezultiralo brojnim dojmljivim djelima, nastalim na likovnim kolonijama, ostvarenim pretežito na potki klasične estetike.

Slikanje na koloniji ima posebnu draž, ideje i načini se propitkuju, zajedno s kolegama se razrješuju dvojbe i prepoznaju dodiri. Zanimljiv segment na URIHO-voj koloniji je kreativna radionica sa sudjelovanjem polaznika likovnog ateljea s uzbudljivim nekonvencionalnim rješenjima istinske likovne svježine.

Na koloniji su se okupili mnogi poznati autori, slikari zavidnog iskustva ali i oni mladi koje krase neosporni talenti. Mnoštvo je tu osobnih svjetova koji se prepliću, ali nose i izrazitu individualnu crtu u rasponima tema s prevladavanjem priklonjenosti krajolika. Nižu se prozori raznovrsnih zemljopisnih isječaka u kojima svaki pojedinac posvojenjem scene nalazi svoju mjeru autentičnosti.

Atraktivnost juga i prostori slikovitosti kontinentalnog pejzaža opredmećeni su kroz izglednosti i ugođajnosti u različitim stilskim određenjima. Od realistične marnosti, varijanti poetskog realizma do ekspresionističke otvorenosti. U tom slijedu važni su i stupnjevi stilizacije, odnosno redukcija predmetnog. Pejzaž je i prilika za raskoš kolorističkih igara, za pulsiranje boja ali i za tonsku odnjegovanost. Preobražena ljepota u ljepoti slike daje odabranim kadrovima novu dimenziju u izražajnosti kompozicije i promjenljivosti svjetla. Slojevitost sadržaja prikrivena u blijesku krajolika figurativnim kompozicijama dobiva često i intrigantnu notu sa sintezom realnog, metafizičkog pa i nadrealnog. Elementi literarnog imaju likovno opravdanje u razložnosti organizacije fragmenata oblika i boja. Ova opća načela u razumijevanju tkiva slike razvijaju se sukladno snazi talenta i zanosa. Silnica umjetničkog treptaja je u nadahnuću i kod drugih motiva, interijera ispunjenih predmetnošću i stvarnom i simboličnom ali i apstraktnih dijela baziranih na energiji boje i geste. 

Krokijevsko navođenje karakterističnih načina tek naznačuje strujanja vidljiva među slikarima na koloniji, putove u dijalogu s umjetnošću, kod kojeg nisu važna samo estetska načela već i ozračje moralnog čina.


Stanko Špoljarić, prof.

********** 

Uz ponuđenih 30 umjetničkih djela, i svečanu večeru, u prigodnom glazbenom programu nastupit će Tomislav Brajša i Pero Rogan. 

Voditeljica aukcije je Sonja Šarunić.

Kotizacija iznosi 500,00 kuna (sa PDV-om) i uplaćuje se na žiro-račun broj: 2360000-1101211463
(uz naznaku za aukciju). 

Dolazak potvrditi do 1. prosinca 2011. na e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr  
ili tel.:01/6185121 

 

DOBRODOŠLI!

 

 
 

USTANOVA URIHO Započelo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zapos ...

saznaj više>>

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija