Naslovnica >> Galerija Sunce >> ŽELJEZNIČARI - SLIKARI

ŽELJEZNIČARI - SLIKARI

                           

                             galerija SUNCE Avenija Marina Držića 1, Zagreb

                        

                              četvrtak, 7. prosinca u 19:00, otvorenje izložbe

                               

                                            DVADESET NAM JE GODINA TEK

 

 

Željezničari slikari kao skupina entuzijasta godine 1990. u gradu Varaždinu održali su svoju prvu skupnu izložbu. Tada se predstavilo jedanaestero autora. Budući da je skupina željezničara slikara aktivno izlagala i dalje, dana 20. ožujka 1997. Godine nakon osnivačke skupštine službeno se registrirala kao Udruga željezničara slikara Plavo svjetlo Zagreb. Danas broji 30 aktivnih članova. Članovi likovne udruge jesu isključivo zaposlenici i umirovljenici Hrvatskih željeznica iz različitih gradova Hrvatske (Zagreb, Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor, Sisak, Koprivnica, Varaždin, Đakovo, Rijeka, Ika, Moravice, Knin i Split). Udruga neprekidno djeluje od osnutka te je do sada održala 95 skupnih izložaba. Udruga ima i foto sekciju s dva vrlo aktivna člana. Osim hrvatskoj likovnoj publici predstavila se i na deset međunarodnih izložaba u Europi (Francuska, Italija, Belgija, Njemačka, Mađarska, Češka, Švicarska, Poljska i Austrija). Od važnijih izložaba možemo istaknuti: dvije u Dubrovniku, izložbu pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša na temu Međunarodnog dana planina i Međunarodnog dana voda, Majčinog dana te izložbe posvećene obljetnicama željezničkih pruga. Izložbe u organizaciji Hrvatskog sabora kulture te izložbe u organizaciji Međunarodne federacije željezničarskih umjetničkih i intelektualnih društava Europe (FISAIC).

 

Sedamnaest godina Udruga je vodila galeriju U predvorju, u zgradi Hrvatskih željeznica u Zagrebu. U njoj je organizirala 184 samostalne i skupne izložbe svojih članova, prijateljskih udruga i akademskih slikara.

 

Surađivali smo i surađujemo s mnogim likovnim udrugama iz Hrvatske i Slovenije te slikarima željezničarima iz Austrije, Belgije, Češke i Njemačke. O našim radovima stručne recenzije pisali su: Juraj Baldani, Josip Dujmović, Marino Baldini, Pero Markić, Stanko Špoljarić i drugi.

 

Na međunarodnim žiriranim skupnim izložbama (FISAIC) u Češkoj, Hrvatskoj, Švicarskoj, Poljskoj i Austriji radovi naših članova osvojili su dvije zlatne i četiri brončane medalje, sedamnaest diploma i specijalnu nagradu. Na žiriranim likovnim susretima Hrvatskog sabora kulture osvojili su četiri pohvale za likovne radove, nagradu za najuspješniju Udrugu 2012., a ove 2017.  naša je članica dobila nagradu za najuspješnije likovno djelo.

 

Kada Udruga djeluje u okruženju izuzetno kvalitetnih, renomiranih, po članstvu brojnijih i stažem starijih udruga, gore nabrojane aktivnosti rezultati su kojima se ponosimo. Ponosimo se i s dvadeset godina suradnje sa ŽKUD Renato Pernić iz Roča, jedanaest godina suradnje s Gackim pučkim otvorenim učilištem Otočac kao i na suradnju sa slikarima iz Hrvatske i Slovenije koji slikaju ustima i nogama.

 

Najveći ponos Udruge su njezini članovii. Njihovi likovni radovi, skulpture, fotografije i samostalne aktivnosti. Učešća na humanitarnim akcijama i likovnim kolonijama. Pomoć kod postava izložbi, dopreme i otpreme radova kao i odaziv na svaku tematsku izložbu.

 

Možda dvadeset godina aktivnosti udruge i nije mnogo, ali za nas željezničare iz Udruge slikara željezničara Plavo svjetlo Zagreb je vrlo značajno.

 

Predstavljamo vam članove od 1997. do 2017. godine: Stjepan Barković, Marija Bertić Štefanac, Davorka Borić, Vlado Brkić, Vedran Caktaš, Antonija Celin, Špiro Dmitrović, Boris Fučkar, Marija Grabar, Tomislav Grabar, Vida Grbac, Ante Gulam, Tanja Horvat, predsjednica od 2008. do 2017., Dragutin Hudika, Marija Jambrović, Jaroslav Jelak, Branko Jakovac, Josip Kancijan, Ante Klečina, foto sekcija, Kruno Klemar, Mira Kos, Ivica Kovač, Dragica Križan, Marija Kruljac, Josip Ljulj, Goran Mance, Mijat Marić , Dubravka Mijatović, Ljiljana Mikuš, Josip Mušanović, dopredsjednik od 2008. do 2017., Nikola Novosel, Vlasta Pastuović Aleksić, Ivanka Piplica, Stjepan Sekulić, Dragutin Staničić, foto sekcija, Antun Stipetić, Milan Stunja, Josip Šćapec, Vlatka Škorić, predsjednica od 1997. do 2007., Jadranka Štajduhar, Ksenija Talijančić, Ljubica Vučinić, Novica Vučinić, Karlo Zavacki.

 

Hvala svima koji su uz nas, podržavaju nas i omogućuju nam aktivno sudjelovanje i izlaganje jer "dvadeset nam je godina tek".

 

Tanja Horvat, predsjednica Udruge željezničara slikara Plavo svjetlo Zagreb

 

Izložba se može pogledati radnim danom od 10,00 do 15,00 sati do 12. siječnja 2018. godine.  Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulazak slobodan!

 

 

25 Nikola Novosel
24 Davorka Borić.JPG
23 Dragica Križan.JPG
22 Novica Vučinić
21 Ljubica Vučinić
20 Jadranka Štajduhar.JPG
19 Ivanka Piplica
18 Tomislav Grabar
17 Marija Grabar
16 Špiro Dmitrović.JPG
15 Ante Klečina
14 Marija Kruljac
13 Mira Kos
12 Stjepan Sekulić
11 Ksenija Talijančić
10 Dubravka Mijatović
09 Josip Ljulj
08 Marija Bertić Štefanac
07 Antun Stipetić
06 Antonija Celin
05 Milan Stunja
04 Josip Mušanović
03 Marija Jambrović
02 Vida Grbac
01 Dragutin Staničić
 
 

USTANOVA URIHO Započelo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zapos ...

saznaj više>>

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija