Naslovnica >> Galerija Sunce >> Koraljka Rajn

Koraljka Rajn

galerija SUNCE Avenija Marina Držića 1, Zagreb

 

Poziva Vas u četvrtak, 16. travnja u 19:00  na otvorenje

                               izložbe slika  „GIBANJA“  KORALJKE RAJN

 

Serijalom lirskih apstrakcija Koraljka Rajn čini iskorak od motiva koje je dosad slikala, pejzaža i mrtvih priroda; prepoznatljiva ostaje tek njena emotivnost koju na ovim radovima nose nježni pastelni tonovi i lirski oblici.

Ishodište apstraktnog serijala je autoričino bavljenje primijenjenom umjetnošću, oslikavanjem svile, iz čega je razvila osebujnu tehniku: otiskivanje svježe obojenih komada svile na akvarelnom papiru. Tehnika je nadasve zanimljiva i inovativna i može se svrstati u skupinu monotipije.

Osnovna preokupacija slikarice je gibanje što se zbiva kroz izmjene ritmova ploha, gibanje što se ne zaustavlja na rubovima slike, već se pod utjecajem početnog impulsa prelijeva preko rubova. Kod ranijih radova, čvrsta usmjerenost „rasipanja“ ploha prisutna je zahvaljujući pažljivo promišljenoj kompoziciji i neispunjenim dijelovima papira. U većini kasnije nastalih monotipija češći je kompozicijski pomak: plohe boje na njima ispunjavaju gotovo čitavu površinu podloge. Jedna od takvih je i slika „Mare-monte“, koja je 2014. godine nominirana za 56. godišnju nagradu Likovne udruge Varaždin. Gibanje „preplavljuje“ slikarsku površinu, elementi kovitlaju. Takva je kompozicija uvjetovana odabirom samih tema: Revolucija, Pozdrav maškara, Afrika to je moj bit, Vilinski ples… Bujanje elemenata u svim pravcima imanentno je sadržajnom naboju koje impliciraju nazivi tih slika. U središtu autoričina zanimanja, često su ritmovi sami. Na pojedinim slikama gotovo ih želi disciplinirati - ostaje dojam postojanja glazbene kulise u samom procesu stvaranja.

Jedinstvena i zahtjevna tehnika, koju upotrebljava Koraljka Rajn, utječe na niz elemenata na njenim slikama: oslikana svila, sa svježe nanesenom vodenom bojom, ostavlja na papiru odraz - odatle većinom nezasićeni pigmenti. Zbog same tehnike vrlo je bitan element slučajnosti, tako da je i sam motiv često rezultat naknadnog iščitavanja oblika, koje je površina svile ostavila u doticaju s podlogom. Koliko rezultat može biti iznenađujući, najbolje pokazuje slika pod nazivom Alfred Hitchcock in my horror dream, ali i slika Pijetao. Podjednako su svježi i zanimljivi rezultati koje autorica dobiva naknadnom doradom slike, za što je možda najupečatljiviji primjer slika Radost. Još jedan efekt same tehnike jest pojavljivanje prepoznatljivih oblika unutar same apstrakcije: leptir, ptica, riba... Takvo iščitavanje ponajprije ovisi o samome promatraču. U procesu promatranja slike stoga se pojavljuje zanimljiv psihološki efekt: slika će vas neprimjetno „uvući“ u znatiželjno traženje prepoznatljivih figuracija.

Iako se svaka interpretacija mora svesti u razumljiv okvir, vrijedi napomenuti i sljedeće: u pozadini samoga tehničkog postupka može se primijetiti konceptualni pristup. Slika na svili odraz je intencionalnosti autoričine svijesti, a slika na akvarelnom papiru odraz je toga odraza. Jer doista, nije li stvarni umjetnikov svijet onaj kojeg gradi u svojoj svijesti, a sam rad je pokušaj materijaliziranja toga svijeta, „prevođenja“ u razumljiv jezik umjetnosti. Stoga bi se moglo zaključiti kako je i sama umjetnost na taj način preispitivana u ovim djelima: što je stvaranje, što je umjetnost, što je stvarnost? Početna ideja tako prolazi kroz dva sloja da bismo je vidjeli materijaliziranu u slici. Što je zapravo polazište? Uvijek emocija, prikazana kao lirska apstrakcija. Stoga bi se moglo zaključiti da i onda kada u pozadini Koraljkinih radova pronalazimo koncept, njena je umjetnost vrlo intimna, i u tom  smislu povezana s njenim ranijim, figurativnim radovima.

Gordana Kokanović-Krušelj, prof.

 

 

Koraljka Rajn rođena je 1968. godine u Varaždinu. Prvi konkretni sudar s likovnošću događa se još u varaždinskoj gimnaziji, gdje unutar likovne sekcije, koju tada vodi profesorica i akademska slikarica Vera Kuntner, stiče osnovna likovna iskustva i poticaje. Ipak, može se reći da je njezino likovno stvaralaštvo obilježeno autodidaktičnim istraživanjima. Dugi niz godina radi u srednjoj vrtlarskoj školi "Arboretum Opeka" u Vinici, a kasnije se samostalno bavi hortikulturom kroz krajobrazno projektiranje i izvedbu vrtova i parkova.

Slikarstvom je ozbiljnije zaokupljena od  2006. godine, kada motive za svoj rad pronalazi u krajolicima varaždinskog podravlja, zagorskih brežuljaka i parkovnih vizura. Pritom se najčešće izražava  u tehnici ulja na platnu i medijapanu.

2011. godine počinje se baviti oslikavanjem svile u domeni primijenjene umjetnosti, a kao sasvim usputni rezultat toga rada nastaje ciklus otisaka svile na papiru. Radi se, zapravo o akvarelnim grafikama - monotipijama, koje zatim postaju primarno ishodište slikaričinog interesa i njena glavna stvaralačka preokupacija. Članica je LUV-a (Likovne udruge Varaždin) i LUČ-a (Likovne udruge Čakovec). Na 56. godišnjoj izložbi LUV-a 2014. godine, sa slikom MARE-MONTE, nominirana je za Nagradu 56.godišnje izložbe LUV-a. Sudjelovala je na 4. i 6. Zagorskom likovnom salonu u Krapini.

Sudionica je mnogih humanitarnih likovnih kolonija i dobrotvornih aukcija (Jastrebarsko, Čakovec, Lepoglava, Zaprešić, Rab, Zagreb, Ludbreg, Varaždin, Mursko Središće, Ivanec, Varaždinske Toplice, G. Stubica, Arboretum Opeka Vinica).

 

Živi i radi u Varaždinu.

Atelier: KONZUM Varaždin, Gustava Krkleca 1/a, I kat
Kontakt telefon: 091 94632 58
E-mail: koraljka.rajn@gmail.com
Facebook profil Koraljka Rajn

 

Samostalne izložbe

2006.  Hotel Minerva, Varaždinske Toplice

2008.  2010. Galerija Vuri , Mursko Središće

2010.  Galerija Sunce, Zagreb

2010.  Galerija Gospodarske škole, Varaždin

2011.  Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice

2011.  2015.  Hotel Minerva, Varaždinske Toplice

2013.  Gardens bar & club, Varaždin

2014.  Gradska knjižnica i čitaonica, Novi Marof

2014.  Izložbeni prostor hotela Amalia, Ludbreg

2015.  Galerija Sunce, Zagreb

 

Skupne izložbe

2006.  4. zagorski likovni salon, Galerija grada Krapine, Krapina

2008.  Galerija grada Krapine, Krapina

2009.  2011, 2013.  Ludbreška likovna paleta, Ludbreg

2009.  2010, 2011, 2012.  Paletafest - Špancirfest, Varaždin

2009.  2010. Galerija Sveti Martin, Sv. Martin na Muri

2010.  Noć muzeja - Muzej grada Čakovca, Čakovec

2010.  Izložbeni prostor Regina-Zrin, Spa & Golf Resort Sveti Martin, Sv. Martin na Muri

2010.  2011.  Mlin na Muri, Sv. Martin na Muri

2010.  Palača Scheier, Porcijunkulovo, Čakovec

2010.  2011.  Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Zagreb

2011.  MESAP Liber, Nedelišće

2011.  Osnovna škola Kneginec, Gornji Kneginec

2011.  Galerija LUV, Mercator Centar, Varaždin

2012.  6. zagorski likovni salon - Galerija grada Krapine, Krapina

2012.  2013.  Galerija LUV, Kukuljevićeva, Varaždin

2013.  2014.  Turističko informativni centar (TIC), Mursko Središće

2014.  Zajednica kulturnih udruga Lendava, Slovenija

2014.  Galerija LUV, Mercator Centar, Varaždin

2014.  Galerija Sunce, Zagreb

2014.  Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Zagreb

2015.  Centar za kulturu, Čakovec

2015.  Pasionska baština, Galerija Zvonimir, Zagreb

 

 

Izložba se može pogledati do  15. svibnja 2015., od 10:00 – 15:00

Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

 

 

13 Afrika to je moj bit
11 CVIJET
10 THE FIRST TUBULAR DREAM.JPG
09 Revolucija
08 SAN JEDNE GEJŠE
07 GODINA ZMAJA.JPG
06 VILINSKI PLES.JPG
06 VILINSKI PLES copy
05 KINA.JPG
04 TUBULAR DREAM IN PINK.JPG
03 TERRA MATER.JPG
03 TERRA MATER copy
02 MARE - MONTE
01 POZDRAV MAŠKARA
 
 

USTANOVA URIHO Započelo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zapos ...

saznaj više>>

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija