Naslovnica >> Galerija Sunce >> Lahorka Rožić

Lahorka Rožić

 

Lahorka Rožić

Dalmacija u mom srcu

od 19. svibnja do  6.lipnja 2011.

 


Akademska slikarica Lahorka Rožić, eminentna hrvatska likovna umjetnica, predstavlja se kulturnoj i široj javnosti novim ciklusom ulja na platnu pod tematskim nazivom  „Dalmacija u mom srcu“. Izbor recentnih radova slikarski je slijed koji se naslanja na već postojeće njezine izložbe. Slikarstvo Lahorke Rožić je prekrasno u svojoj sazreloj ljepoti. Dolazi iz duše, zaodjenuto snagom doživljaja i dopire do srca. Udahnuvši svojim djelima ozračje Mediterana, umjetnica nam predočuje ljepotu dalmatinskih motiva. Ponekad će to biti smokve, rane petrovke, cigulice ili crnice, grožđe, loza, šipak, luštre češnjaka, kapule, ponekad trlje, srdele, šanpjer i škrpine u starinskim siknicama u kojima se nekad prala, cijedila i prosušila riba prije pečenja na gradelama. Kao motivi naći će se i stari pleteni botiljuni, bocuni, boce, bukare i demižoni prenoseći nam toplinu doživljaja juga i patinu starine.
Vođena unutarnjom duhovnom  potrebom da se likovno izrazi autorica je prenijela osobni, stvaralački doživljaj na gledatelje i pokazala raskoš svog talenta. Iz njezine kreativne interpretacije zrači čista likovnost i iskrenost protkana emocijama i doživljajima. S lakoćom i uvjerljivošću dočarala nam je strukturu pletenja demižona koja vibrira živošću. Izrazila je vjerodostojnost motiva, kroz pravi slikarski pristup, a ne pukim i suhoparnim prenošenjem viđenog. Ne ponavlja se u likovnim ostvarenjima, ona su raznovrsna, uvijek nova, svježa i originalna, a stilski i tematski.

Slika botiljun kao da je portret sa svim karakternim i psihološkim osobinama. U njemu čitamo povijesnu dokumentarnost, nataloženu kroz godine korištenja. Starim izvornim tradicijskim botiljunima, bocunima, demižonima i osobito siknicama  vrijeme je prošlo, ali zato nije prošlo slikama na kojima ih je Lahorka veličanstvenom tehnikom lagano, slobodno i neusiljeno, kistom i uljanom bojom, svojim specifičnim slikarskim rukopisom oživjela na platnu. Osebujni opus kojim nam je mediteranska slikarica donijela dah Dalmacije u Zagreb pripada današnjem vremenu i zahtjevima suvremene zajednice gledatelja likovnih djela i ljubitelja likovne umjetnosti. 


                                                                                                                               Paula MelissaLAHORKA ROŽIĆ rođena je 1968. godine u Rijeci. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Godine 1991. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Jordana. Izlagala je samostalno u Zagrebu, Zaprešiću i Krapini. Sudjelovala je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te na likovnim kolonijama i dobrotvornim aukcijama. Radi kao likovni pedagog u Osnovnoj školi „Dr. Ivan Merz“ i Osnovnoj školi Malešnica u Zagrebu. Dobila je niz nagrada za likovno pedagoški rad. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Od 1971. godine živi u Zagrebu
e-mail: lahorkar@yahoo.com

 

 

Izložba ostaje otvorena do  6. lipnja 2011., a može se pogledati radnim danom od 10-15 sati.

Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.


galerija SUNCE, Zagreb, 
Avenija Marina Držića 1

 

e-mail:uriho-galerijasunce@uriho.hr; tel.: 01/618 42 00, kućni 113

DOBRODOŠLI !

 
 

USTANOVA URIHO Započelo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zapos ...

saznaj više>>

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija