Naslovnica >> Galerija Sunce >> LIKOVNA CRTICA, PRIPOVIJETKA, POEZIJA

LIKOVNA CRTICA, PRIPOVIJETKA, POEZIJA

galerija SUNCE Avenija Marina Držića 1, Zagreb

Poziva Vas u četvrtak, 21. travnja u 19:30  na otvorenje izložbe

 

LIKOVNA CRTICA, PRIPOVIJETKA, POEZIJA

Marta Živičnjak, Mercedes Bratoš, Lea Popinjač

 

Izloženi radovi slikarica Marte Živičnjak, Mercedes Bratoš i Lee Popinjač predstavljaju otklon od poznatog svijeta te ulazak u osobna svjedočenja, stanja i priče. Odrazi su to svojstvenih crtica koje iščitavamo i vidimo uočavajući njihovu heterogenost, ali ujedno i bliskost. Svaka zasebno progovara o intimnim putovanjima u nepregledne krajeve vlastitom likovnom semantikom kojom otkrivaju iskustvo oslikavanja i stvaranja priča.

 

Marta Živičnjak minuciozno i strpljivo ulazi u materiju papira udahnjujući joj život svjetlom. Tako se pred našim očima rastvaraju i oživljavaju svekoliki oblici koji titraju, vibriraju, kreću se u kompozicijskom skladu optičkih iluzija. Dinamika oblikovne živosti isijavajući gotovo pa hipnotizira svojim plesom. Zarezane i izrezbarene podloge tako skrivaju čitave morfološke svjetove koji čekaju na njihovo razotkrivanje. One prividno miruju svojom lakoćom, poroznošću i suptilnošću kako bi zabljesnule punim vitalizmom. 

 

Mercedes Bratoš slikarski kolažira paralelne svjetove u njihovoj motivskoj povezanosti. Ikonografija je to koja crpi slojevitost pripovijedanja tropskih, kolorističnih predjela. Poigrava se tumačenjima dajući tek smjernice u njihovim traganjima te nudeći mogućnost za vlastitim interpretacijama. Motivska segmentiranost ne remeti cjelinu i zaokruženost, već potkrepljuje  kontinuiranost naracije. Ornament poput ključa u razaznavanju i promišljanju naglašava nit umjetničke pripovjetke.

 

Lea Popinjač svojim akvarelima prebire misli na daleka sjećanja. Nježnost i krhkost izraza unutarnjih slika progovara razlivenom, transparentnom formom apstraktnih odrednica. Nanovo proživljava osjećaj prerađen kroz vlastitost koji poput poezije obuzima, nosi i teče. Intimno i istinski razotkriva te razlaže svoje nutrine neočekivanih raspleta. Introspekcijom zbori o dalekoj Indiji koja je ostala u njoj snažno i intuitivno nataloživši dojmove, fascinacije, doživljaje i misli. Rastače i utapa osobna previranja čineći ravnotežu kao i poveznicu između sjećanja i osjećaja.

 

Predstavljene autorice u sebi otkrivaju ono egzotično čineći osobna putovanja svakodnevnim i postojanim. Egzistiraju u vlastitom izrazu, nudeći nam poetiku svoje prirode i viđenja. Marta Živičnjak svojim likovnim crticama, Mercedes Bratoš pripovjetkom te Lea Popinjač poezijom ispisuju za one koji žele pročitati i vidjeti. Njihove likovne zapise proživljavamo na mjestu, pogledom na platna jer ne treba uvijek krenuti daleko kako bi se otputovalo. 

 

Marijana Paula Ferenčić

 

Mercedes Bratoš, rođena je 1979. godine u Dubrovniku gdje je završila Srednju umjetničku školu "Luka Sorkočević". Slikarstvo je diplomirala na Accademia di Belle Arti u Firenci, u klasi prof. Umberta Borella. Završila je program pedagoško-psihološkog obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u inozemstvu i Hrvatskoj te sudjelovala na likovnim kolonijama. Članica je HDLU-a. Živi i stvara u Zagrebu i Dubrovniku.

mail: mercedesbratos@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 Marta Živičnjak,  rođena je 1987. godine u Zagrebu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ante Rašića. Članica je HDLU-a. Radila je u Modernoj galeriji u Zagrebu na prezentaciji fundusa i razvoju likovnog senzibiliteta kod djece i mladih. Vodi likovne radionice na Gornjogradskoj likovnoj koloniji. Na stručnom je osposobljavanju i vanjski suradnik u učeničkim domovima.

mail: marta.zivicnjak@yahoo.com

 

 

 

 

 

 

 

 Lea Popinjač rođena je 1981. godine u Zagrebu gdje je maturirala Gornjogradsku gimnaziju. Završila je stručni studij Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatana Vrkljana. Članica je HDLU-a. Radi kao profesorica likovne umjetnosti u Gornjogradskoj gimnaziji i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu kao asistentica pri kolegiju Kreiranje tekstila. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.

mail: lpopinjac@yahoo.com

 

 

 

 

 

 

 

Izložba ostaje otvorena do 13. svibnja 2016.

 

03 mercedes (3).JPG
03 mercedes (2).JPG
02 lea (5).JPG
02 lea (4)
02 lea (3).JPG
02 lea (2)
01 marta (5)
01 marta (4).JPG
01 marta (3).JPG
01 marta (2)
001 naslovnica
 
 

USTANOVA URIHO Započelo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zapos ...

saznaj više>>

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija