Naslovnica >> Galerija Sunce >> Mira Janković - DECALCOMANIE

Mira Janković - DECALCOMANIE

 

Aktualna izložba u galeriji SUNCE

 

Izložba slika - Mire Janković - DECALCOMANIE

22. rujan – 7. listopad
Tehnika kojom se Mira Janković tako izvrsno služi zove se DECALCOMANIE. Koristi je dugi niz godina na metjersko izvanredan način, vješto dovršavajući krivuljama perom i tušem dobivene artefakte i postižući krajnje zanimljive senzacije. Tako ih pretvara u izvorno umjetničko djelo, zanimljivo gledateljima rafiniranog ukusa. Oni otkrivaju u tim tašističkim detaljima, stvorenim obojenim mrljama bojene tvari, projekciju vlastitih viđenja, jer radi se o polustrukturiranom materijalu. Cjelokupna se metoda duhovno osniva na radu nesvjesnog dijela psihike. Dok priprema sliku i dok je dovršava ne radi se o posve ili o nimalo slučajnim učincima. Apstraktna je slika našla izvor u njenom nesvjesnom i tako je rezultat također slikaričinog unconscious mind-a. Mira Janković slijedi svoju unutrašnju estetsku liniju i dalje radi na slici, te filtrirajući unutrašnji doživljaj i vanjski događaj slike kroz svoju očaranu dušu kao kroz ultrafiltar, koji nesvjesno zna što je lijepo, što je vrijedno naglaska i zaokruživanjem, istančavanjem do suptilnosti, što potiskivanjem u pozadinu, a što izvlačenjem. Tako slikarica ucjelovljuje sliku i definira finiširanjem, a dalje ostavlja gledatelju-konzumentu umjetnosti da u djelu uživa, istražuje ga i nalazi što u njegovom nesvjesnom izaziva ljepotu i interesantnost, jer oboje su unutra, i slikarica i gledatelj, te zajednički putem nesvjesnog, pri komunikaciji sa slikom, traže i nalaze ono što ih heuristički zadovoljava i pruža im užitak.


Dr. sc. Ljubomir Radovančević

 


MIRA JANKOVIĆ Rođena je u Zagrebu  gdje je i diplomirala na Filozofskom fakultetu i stekla zvanje profesorice psihologije i engleskog jezika. Ovo joj je druga samostalna izložba, a izlagala je na više skupnih izložbi u Rovinju, Zagrebu i Zaprešiću.
Bavi se i keramikom te uživa u slikanju na svili.
Živi i radi u Zagrebu. Tel. 01/3639-860

 

**

Izložba ostaje otvorena do 7. listopada 2011., a može se pogledati radnim danom
od 10-15 sati. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

 

**
galerija SUNCE, Zagreb, Avenija Marina Držića 1
e-mail:uriho-galerijasunce@uriho.hr; tel.: 01/618 42 00, kućni 113

*
DOBRODOŠLI !
 

 
 

USTANOVA URIHO Započelo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zapos ...

saznaj više>>

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija