Naslovnica >> Galerija Sunce >> Nedeljko Tintor IKONAMA KROZ SVETOST

Nedeljko Tintor IKONAMA KROZ SVETOST

 

galerija SUNCE

 

 četvrtak, 17. veljače 2011., u 18:00

 

Nedeljko Tintor – dijalog s tradicijom


Ikona (grčki eikon = slika) od općeg pojma za sliku s motivom kršćanske ikonografije tijekom vremena postala je oznaka za zasebnu vrstu religioznog slikarstva karakterističnog za istočnu crkvu. Ikona je prenosiva i pomična slika na dasci. Njeni počeci vežu se uz helenističko doba, s velikom ulogom u povijesti umjetnosti, uz značajku postupne kanonizacije ikonografskih tipova. Prikaza Krista, Bogorodice,svetaca te tema  iz Starog i Novog zavjeta.
Nedeljko Tintor potaknut umjetničkom i sakralnom vrijednošću koje ikone u našim prostorima imaju te promatrajući djela objavljena u knjigama prihvatio se složenog zadatka. Kopiranju ikona. Privremeno je zatomio svoju umjetničku osobnost te poštujući pravila u slikanju ikona oblikovao je zanimljiv opus u kojem baština dobiva jednu novu dimenziju. Dakako bez slikarske vještine, sigurnosti ruke ne bi bilo rezultata. Tintor vrlo pažljivo prenosi sve elemente pojedine ikone, i oblikovne i kolorističke. U samoj izvedbi služi se autentičnim slikarskim tehnikama za ikone – primjerice enkaustikom ili jajčanom temperom. Poštuje redislijed i slojeve likovne tvorbe, od početnog crteža, nanošenja boja te pozlate. U odabiru scena različite sadržajne slojevitosti, od pojedinačnog prikaza Krista do primjera složenijeg scenarija poput Rođenja Isusa ili Uskrsnuća Lazara. Prenio je neka vrlo poznata, prava remek djela u umjetnosti ikone iz manastira u Makedoniji i Srbiji te ikone iz Hvara i Korčule. Bogorodica iz Opatijske zbirke u Korčuli sjajno ilustrira Tintorovu preciznost i vođenje računa o svakom detalju. Sakladno zadatosti kompozicijske naravi, proporcijskih odnosa te intenziteta kromatskih pojaseva. S čitkošću provedbe i jasnim praćenjem obrisnih linija. Inspirirali su Tintora i izvanredni primjeri španjolske romanike koja u slikarstvu europske umjetnosti ranoga srednjega vijeka predstavlja sam vrhunac. Kod ikone se uglavnom radi (pogotovo ako se radi o davnijim stoljećima) o anonimnim majstorima. Ali postoje imena koja su ostavila dubok trag poput ruskog velikog slikara Andreja Rubljova. Njegova slika Trojica iz Sergijeve lavre kod Moskve također je marom i znanjem (i bez sumnje zanosom) kroz kopiju posvojena od Tintora. A i sam je u duhu umjetnosti ikone, bez datog predloška, oblikovao poliptihalnu kompoziciju iz života srijemske mučenice iz četvtog stoljeća svete Anastazije (hrv. Stošije). Uz centralni lik svetice u pravilnom ritmu postavio je predele s opisom njezinog djelovanja.
         Nedeljko Tintor otkriva likovnu i mističnu stranu ikone, zavirujući u povijesno obogaćuje suvremeno. S posebno pohvalnom stranom. Vještinu kopiranja ikona prenosi na druge, na mlađe. S obostrano dojmljivim rezultatima.


Stanko  Špoljarić, prof.

 

 

Nedeljko Tintor - autoportret

 

Nedeljko Tintor je rođen 1942. godine u Koreničanima kraj Daruvara. Godine 1965. dipolomirao je Pedagošku akademiju kod prof. Mladena Veže. Godine 1970. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Raula Goldonija. Godine 1973/74. kao stipendist francuske vlade pohađa Ecole des Beaux - Arts (atelier prof. Gustav Singier) uz predavanje Paris I (dio Sorbone) Arts Plastiques. Ovo mu je 63. samostalna izložba.  Izlagao je na euroameričkom području (Francuska - Pariz), Kanada, Argentina, Njemačka, Italija, Poljska, Mađarska, Nizozemska, … Bavio se pedagoškim radom 38 godina te scenografijom i ilustracijom. Vodi tečajeve crtanja i slikanja u Zagrebu (Centar za kulturu Susedgrad) Grubišnom Polju. 
Adresa: Medpotoki 2, 10090 Zagreb
Mob: 091 89 84 899 ; Tel: 01 34 50 874 ; e-mail: nedeljkotintor@gmail.hr

 

Izložba ostaje otvorena do 11. ožujka 2011. a može se pogledati radnim danom
od 10-15 sati. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

*

galerija SUNCE,Zagreb, Avenija Marina Držića 1
e-mail:uriho-galerijasunce@uriho.hr; tel.: 01/618 42 00

*
DOBRODOŠLI !
 

 

 
 

USTANOVA URIHO Započelo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zapos ...

saznaj više>>

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija