Naslovnica >> Galerija Sunce >> Zaprešiću u čast 2016.

Zaprešiću u čast 2016.

  galerija SUNCE Zagreb

 

ZAPREŠIĆU U ČAST 2016.

 

Izložba povodom Dana Grada Zaprešića

i
Tradicionalna humanitarna aukcija

 

 

 

Povodom Dana Grada Zaprešića zagrebačka galerija Sunce i ove godine predstavlja izložbu radova zaprešićkih umjetnika i prijatelja Grada Zaprešića pod nazivom "Zaprešiću u čast 2016".

Izložena i opremljena likovna djela su nastala na tradicionalnoj zaprešićkoj likovnoj koloniji "Matija Skurjeni" (30. svibnja 2016.) u prostoru Kluba ili su donirana Klubu Zaprešićana ZAPREŠČAN.

Djela su izradili i za aukciju darovali slijedeći autori: Alen Kasumović, Ante Žaja, Božidar Škofač, Darko Škoda, Davor Vuković, Drago Jančić, Dragutin Grgas-Beli, Dragutin Perički-Piki, Ivan Keretić, Ivana Tomić, Jakov Žaper, Josip Joško Fijucek, Josip Tkalčec, Juraj Jonke, Karolina Utović, Lahorka Rožić, Milan Horvat-Hlebinski, Milivoj Svoboda, Slavko Blažanović, Slavko Blažeković Kilaća, Snježana Filipčić, Stjepan Katić, Tomislav Tomić, Zlatko Skledar i Željko Karaula.

Izložena djela mogu se pogledati za vrijeme trajanja izložbe, a potom će biti ponuđena na prodaju na 12. zaprešićkoj humanitarnoj aukciji u mjesecu prosincu (Srednja škola Ban Josip Jelačić - Zaprešić). Novac od prodanih djela, kao i svake godine, namijenjen je najpotrebitijim sugrađanima.

 

Organizator događanja je Klub Zaprešićana ZAPREŠČAN i Ustanova URIHO, a pokrovitelj Grad Zaprešić.

 

Zahvaljujemo svima koji su na različite načine doprinijeli za održavanje ove tradicionalne umjetničko-humanitarne manifestacije.

 

 

 

Silvija Bosner, prof.,

predsjednica Kluba Zaprešićana ZAPREŠČAN

 


Alen Kasumović, završio Akademiju likovnih umjetnosti, fotograf, bivši hokejaš u kolicima, ali iznad svega mladić, koji svojim optimizmom i pogledom na svijet može poslužiti kao primjer onima bez invaliditeta koji su nesretni stoga što životu traže "dlaku u jajetu". Alen slika s ustima.

 

Ante Žaja, rođen u Sinju, diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu. Aktivno izlaže samostalno i grupno u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Danska, Engleska, Češka, Italija i Turska). Studijski boravio i radio u Njemačkoj, Češkoj i Engleskoj. Novi je ravnatelj zaprešićkog muzeja "Matija Skurjeni".

 

Božidar Škofač, rođen u Letovaniću, gdje živi i radi. Profesor zemljopisa i biologije, od djetinjstva se bavi crtanjem, a zadnjih dvadesetak godina intenzivno slika pretežno tehnikom ulja na platnu. Tematski je najviše vezan uz motive Turopolja, Pokuplja i Posavine. Vlasnik je etno-muzeja u Letovaniću.

 

Darko Škoda, akademski slikar zaprešićkog kraja rođen je u Zagrebu. Od 1995. do 1997. boravi u Nizozemskoj i Njemačkoj, gdje studira slikarstvo i izlaže. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a masline su mu vrlo dragi motiv.

 

Davor Vuković, slikar i pjesnik, rođen u Herceg Novom 1951. godine, umro u Zaprešiću 2015. godine. Porijeklom iz Poljica pored Splita, dobitnik Plakete grada Zagreba za slikarstvo (1985.), Plakete grada Zaprešića za književnost (2004.) i Nagrade grada Zaprešića priznanja na području kulture i umjetnosti. Jedini Hrvat koji je uvršten u knjigu "Najbolji svjetski slikari 20. stoljeća".

 

Drago Jančić, rođen u Prigorju Brdovečkom, diplomirao likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Dugogodišnji nastavnik u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom. Uvršten u Enciklopediju hrvatske likovne umjetnosti i Leksikografski biografski leksikon.

 

Dragutin Grgas-Beli, rođen u Zaprešiću, diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Jedan od utemeljitelja zaprešićke likovne scene. Od 1967. godine sudionik je mnogih skupnih i samostalnih izložbi. Živi i radi u Zaprešiću i Brdovcu.

 

Dragutin Perički-Piki, rođen u Zaprešiću i živi u Zaprešiću. Prvu zajedničku izložbu imao je u Zaprešiću u organizaciji KUD-a "Ilija Gregorić". Samouki je slikar. U svom radu uspješno koristi razne slikarske podloge kao što su staklo, karton, platno, lesonit i staklene boce.

 

Ivan Keretić, kneginečki narodni slikar, priključivši se poznatim i povijesnim osobama ovoga kraja, uspio je stvoriti originalna, jedinstvana i autentična djela koja će ostaviti pečat i na samu hrvatsku likovnu umjetnost. Predsjednik je LU "Kula Kneginec".

 

Ivana Tomić, akedemska slikarica, profesorica likovne kulture u Srednjoj školi Bana Josipa Jelačića u Zaprešiću. Brojne slike darovala za humanitarne potrebe. Redovita sudionica zaprešićke novogodišnje aukcije. Živi u Zaprešiću.

 

 

 

Jakov Žaper, rođen u Sinju, diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je suradnik Majstorske radionice JAZU kod prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Od 1991. do 2008. živi u Australiji. Docent je na Akademiji primijenjenih umjetnost Sveučilišta u Rijeci.

 

Josip Joško Fijucek, rođen u Đurđevcu 1950., a umro u Zagrebu 2013. ostao je zapamćen po svojim vrhunskim uljima na platnu koje je darovao najpotrebnijima. Utemeljitelj "Grupe 69" i Hrvatskog likovnog društva u Zagrebu, koje je vodio posljednih godina života.

 

Josip Tkalčec, rođen u Črncu Biškupečkom kraj Varaždina gdje i danas živi. Slikarstvom se bavi 40-tak godina. Izlagao je na više izložbi. Tehnike kojima se služi u svom umjetničkom stvaralaštvu su ulje i akril na platnu. Bavi se i kiparstvom, oslikavanjem zidova te restauracijom starih slika u crkvama i dvorcima.

 

Juraj Jonke, rođen u Klenovniku. Slike mu se nalaze u stalnom postavu muzeja naive Golubovec, te u stalnom postavu galerija Veliki Tabor, Jastrebarsko, Bjelovar, Novska, Vukovar i u zbirci Bauer. Dopredsjednik je Hrvatskog likovnog društva i ovogodišnji dobitnik prve nagrade zagrebačkog uličnog festivala Cest is d'Best.

 

Karolina Utović, rođena u Zagrebu, živi u Zaprešiću. "Moj život je moja Umjetnost", svaki slobodan trenutak provodi slikajući, povlači se u svoj mali atelje, gdje beskrajno uživa prepuštajući se bojama i kistovima, udaljavajući se od svakodnevnice koju nameće sustav, prepuštajući se onome što ju najviše veseli i ispunjava.

 

Lahorka Rožić, akademska slikarica rođena u Rijeci, živi u Zagrebu. Izlagala je samostalno u Zagrebu, Zaprešiću i Krapini. Radi kao likovni pedagog u Osnovnoj školi "Dr. Ivan Merz" i Osnovnoj školi u Novom Zagrebu. Dobila je niz nagrada za likovno-pedagoški rad. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

 

Milan Horvat-Hlebinski, rođen je u Repašu u Podravini, sudjelovao je na 150 skupnih izložbi. Zastupljen je u knjigama "Hlebinska naivna škola", "Naivni umjetnici", te u  četiri reprezentativne knjige Maxa Fournya o svjetskoj naivnoj umjetnosti te u "100 slikara i kipara", zatim u "Podravska naiva" i "Čudo hrvatske naive".

 

Milivoj Svoboda, rođen u Tomašnici, studij na VPŠ-u završava u klasi M. Veže. Radni vijek provodi na OŠ u Rapskoj ul. u Zagrebu, gdje je za rad s djecom stekao naziv "Zaslužni likovni pedagog". Slikar je dara i zanosa, a živi i radi u Zaprešiću.

 

Slavko Blažanović, zaprešićki slikar slikar, rođen u Šamcu,diplomirao je na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu. Slikarstvom se bavi dulje vrijeme. Imao je nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Sudjelovao je na mnogim humanitarnim aukcijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

 

Slavko Blažeković-Kilaća, rođen u malom posavskom selu Lonja. Tradicijski način života na selu, vjerski elementi iz svakodnevice, graditeljska i etno baština Lonjskoga polja, te rijeka Sava njegovi su najčešći motivi. Član je likovnih udruga Moslavački krug, SULIKUM, PETRIART, te likovne sekcije KUD -a Tomislav, sv. Ivan Žabno.

 

 

 

Snjažana Filipčić, rođena je u Sinju, a nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost (odjel tekstila), diplomira na Tehnološkom fakultetom Instituta za tekstil i odjeću. Likovno obrazovanje dopunjuje završivši četiri semestra Agorine slikarske akademije u klasi akademskog slikara Dine Trtovca. Živi i radi u Zagrebu.

 

Stjepan Katić, zaprešićki slikar, rođen u Čapljini. O njegovom radu izdana je monografija ”Hrvatski suvenir - knjiga o slikarstvu Stjepana Katića ” urednice Sendi Katić i 94 suradnika u izdanju Kluba Zaprešićana ZAPREŠČAN. Živi u Zaprešiću.

 

Tomislav Tomić, rođen u Zagrebu, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ilustrator knjiga, časopisa, udžbenika, slikovnica. Izradio brojne naslovnice. Surađuje s mnogim izdavačima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, većinom u Velikoj Britaniji. Živi i radi u Zaprešiću

 

Zlatko Skledar, rođen u Zaprešiću, prve spoznaje o slikarstvu naučio je u osnovnoj školi kroz likovnu sekciju, te kod našeg eminentnog, naivnog slikara gospodina Matije Skurjenija. Izlagao samostalno i na skupnim izložbama. Sudjeluje na više likovnih radionica, kao i na drugim humanitarnim aktivnostima. 

 

Željko Karaula, zaprešićki akademski slikar-grafičar, rođen je u Prispu kod Livna, diplomirao na ALU u Zagrebu. Pored slikarstva bavi se dizajnom i kiparstvom. Skulpture mu se nalaze na javnim mjestima: "Žena robijašica za Hrvatsku" i "Korpus Krista na Domovinskom križu" u Požegi te "Kapela Male gospe".

 

 

Željko Karaula.JPG
Zlatko Skledar.JPG
Tomislav Tomić.JPG
Stjepan Katić.JPG
Snježana Filipćić.JPG
Slavko Blažeković Kilaća.JPG
Slavko Blažanović.JPG
Milivoj Svoboda.JPG
Milan Horvat-Hlebinski.JPG
Lahorka Rožić.JPG
Karolina Utović.JPG
Juraj Jonke.JPG
Josip Tkalčec.JPG
Josip Joško Fijucek.JPG
Jakov Žaper.JPG
Ivana Tomić.JPG
Ivan Keretić.JPG
Dragutin Perički Piki.JPG
Dragutin Grgas-Beli.JPG
Drago Jančić.JPG
Davor Vuković.JPG
Darko Škoda.JPG
Božidar Škofač.JPG
Ante Žaja.JPG
Alen Kasumović.JPG
01 naslovna 2016
 
 

USTANOVA URIHO Započelo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zapos ...

saznaj više>>

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija