Naslovnica >> Vijesti >> ŠK Stjepan Bosak – URIHO: Šahisti s invaliditetom briljirali na Ekipnom brzopoteznom prvenstvu Hrvatske

ŠK Stjepan Bosak – URIHO: Šahisti s invaliditetom briljirali na Ekipnom brzopoteznom prvenstvu Hrvatske

Bosakovci su i na ovaj način potvrdili snagu i svoj ugled u šahovskom svijetu pa se iz kluba osoba s invaliditetom s pravom već vesele idućoj sezoni

 

Protekle nedjelje je u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu održano Ekipno brzopotezno prvenstvo Hrvatske u šahu za 2017. godinu.

Igralo se 13 kola na četiri ploče, s pravom na dvije zamjene, dok je tempo igre bio 3 minute po igraču, uz dodatak od 2 sekunde po potezu. Ulogu glavnog suca, kao i puno puta, imao je međunarodni sudac Mate Ivančić.

Na natjecanje se prijavila 31 ekipa iz cijele Hrvatske, a samo su tri kluba, među kojima je bio i ŠK ‟Stjepan Bosak” – URIHO, pijavila po dvije ekipe. Prvenstvo je, dakle, okupilo više od 120 šahista koji se natječu u hrvatskim šahovskim ligama na svim razinama, od prve do pete lige.

Prije samog početka natjecanja, okupljenima se obratio glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković, velemajstor i član hrvatske reprezentacije koja se s nedavno održanog Europskog prvenstva na grčkom otoku Kreti vratila s osvojenim odličnim četvrtim mjestom. Nakon njega, nekoliko pozdravnih riječi je uputio i predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza Roland Tomašić, a natjecanje je, u svojstu izaslanika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, otvorio Milan Pavelić, voditelj Odjela za sport Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Za prvu ekipu Bosakovaca nastupili su majstorski kandidati Lovro Čupić, Domagoj Glažar i Alen Ognjačević, te prvokategornik Vladimir Gujić. Nije sve za ŠK ‟Stjepan Bosak” – URIHO počelo bajno, jer nakon prva tri kola ubilježena su dva poraza i jedan remi. Srećom za Bosakovce, od četvrtog su kola krenule i pobjede, kojih se do kraja nakupilo sedam, što je, uz još dva poraza i jedan remi, bilo dovoljno za 16 bodova – rezultat s kojim je prva ekipa ŠK ‟Stjepan Bosak” – URIHO, po dodatnim kriterijima, osvojila nevjerojatno sedmo mjesto, ostavivši iza sebe sve trećeligaške, a čak i neke prvoligaške klubove.

Druga ekipa Bosakovaca – za koju su igrali Ivan Jurilj, Luka Keller, Robert Matečić i Goran Vrhovec – bila je nominalno među najslabijim ekipama na prvenstvu. U takvoj konstelaciji snaga rezultat od dva osvojena boda, što je bilo dovoljno za trideseto mjesto, nikako nije razočaravajući.

Valja reći da je uvjerljivi pobjednik Ekipnog brzopoteznog prvenstva Hrvatske u šahu za 2017. godinu ŠK Rijeka s osvojena 24 boda, uz 11 pobjeda i 2 remija, bez poraza. Drugi je ŠK Mornar iz Splita s osvojenih 20 bodova, a treći ŠK Konaki iz Novog Virja, s jednakim brojem bodova kao i prva ekipa ŠK ‟Stjepan Bosak” – URIHO, ali s boljim dodatnim kriterijima.

Bosakovci su i na ovaj način potvrdili snagu i svoj ugled u šahovskom svijetu pa se iz kluba osoba s invaliditetom s pravom već vesele idućoj sezoni.

 

Damir Fatušić

 
 

Proglašenje sportaša godine: Nagrada za životno djelo Jadranki Blagus, prvoj dami STKI URIHO

Posebna priznanja najuspješnijim sportašima s invaliditetom dobili su stolnotenisačica Helena Dretar Karić, atletič ...

saznaj više>>

Lisinski: URIHO proslavio 71. rođendan i Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Nakon koncerta, druženje i zabava su se nastavili na prigodnom domjenku, a povratku u Lisinski i novim obljetnicama se ...

saznaj više>>

Svečano obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana Ustanove URIHO

Okrugli stol na temu 'Sport i zdravlje' vodit će se pod moderatorskom palicom Ane Tomašković, a ujedno će bi ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija