Naslovnica >> Vijesti >> COO DUBRAVA Održan jubilarni 20. šahovski memorijal 'Stjepan Bosak'

COO DUBRAVA Održan jubilarni 20. šahovski memorijal 'Stjepan Bosak'

Bosakovci turnir pripremaju u spomen na jednog od osnivača Saveza distrofičara Hrvatske i mnogobrojnih udruga osoba s invaliditetom diljem Hrvatske, Stjepana Bosaka

 

U organizaciji Šahovskog kluba 'Stjepan Bosak' - URIHO održan je jubilarni 20. memorijalni turnir 'Stjepan Bosak'. Bosakovci turnir organiziraju u spomen na jednog od osnivača Saveza distrofičara Hrvatske i mnogobrojnih udruga osoba s invaliditetom diljem Hrvatske, također oboljelog od mišićne distrofije, Stjepana Bosaka, osobe koja je cijeli svoj život promovirala i borila se za prava osoba s invaliditetom i njihovo ravnopravno priznavanje u društvu.

I ove godine turnir se održao u Centru za odgoj i obrazovanje 'Dubrava', a natjecanje je po drugi put u povijesti imalo međunarodni predznak, opet zahvaljujući dolasku gostiju iz Udruženja distrofičara Bužim iz Bosne i Hercegovine. Osim njih, nastupili su igrači iz UŠR 'Veteran ’91', Udruge Loco-Moto, ŠKI 'Kralj', ŠK 'Silent', COO Dubrava i drugi.

Otvorenju jubilarnog 'Bosaka' nazočio je predsjednik Udruge za šport i rekreaciju 'Veteran ’91' i dopredsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Allen Bartoš, te predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba, naš proslavljeni sportaš Nikola Dragaš.

Nakon uvodnog pozdrava predsjednika kluba domaćina, okupljenima se obratio Allen Bartoš koji se posebno osvrnuo na život i značaj Stjepana Bosaka za pokret i prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a goste i šahiste je zatim pozdravio Nikola Dragaš, izrazivši posebnu naklonjenost SSGZ-a sportu osoba s invaliditetom, a zatim je proglasio 20. memorijalni turnir 'Stjepan Bosak' otvorenim.

Memorijal se igrao u 9 kola po švicarskom sustavu, s tempom od 10 minuta plus 5 sekundi po potezu, a sudio je međunarodni sudac Mate Ivančić, kojem su pomagali klupski suci Damir Fatušić i Neven Tomečak. Pravo nastupa su imali šahisti s invaliditetom, te članovi ostalih pozvanih klubova, udruga i organizacija.

Nakon cjelodnevnog natjecanja i 9 napetih kola znali su se i pobjednici.

Najuspješnija šahistica, s osvojena 4 boda, ove godine bila je drugokategornica Ana Vuljanić iz ŠK Silent, a nagradu za najuspješnijeg igrača ŠK 'Stjepan Bosak' - URIHO ovaj put zaslužio je prvokategornik Vladimir Gujić s osvojenih 6 bodova. Treće mjesto osvojio je član ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO, majstorski kandidat Domagoj Glažar s osvojenih 6 bodova, sa 7,5 bodova drugi je bio majstorski kandidat Krsto Kovačević, također član ŠK 'Stjepan Bosak' - URIHO, a turnir je osvojio FIDE majstor Bogdan Božinović iz ŠK 'Silent' s gotovo besprijekornih 8,5 bodova. Nagrade je svima podijelio tajnik Zagrebačkog šahovskog saveza Krešimir Podravec.

'Bosak' je tako proslavio svoj 20. rođendan. Puno je to za jedan turnir, ali Bosakovci ne kane stati na tome.

Damir Fatušić

 
 

SIRIUS OPEN Ustanova URIHO, najveća zaštitna radionica u Lijepoj našoj, podržala teniski turnir osoba s invaliditetom

Sirius Open nije samo turnir, on je ambasador tenisa u kolicima te promotor pozitivnih misli i ciljeva Na ...

saznaj više>>

KRSTO KOVAČEVIĆ Bosakovac je novi svjetski doprvak u šahu za osobe s invaliditetom

Nakon što se naslovom svjetskog prvaka prije dvije godine okitio Domagoj Glažar, ovaj je put na natjecanju briljirao j ...

saznaj više>>

SLATKI POKLON Urihovci izradili limitirane King torbe koje je dizajnirala Matija Vuica

Ako želite ovoga ljeta plijeniti poglede dizajnerskom torbom Matije Vuice, sve što trebate napraviti je na odabranim C ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija