Naslovnica >> Vijesti >> URIHO i HDLU Zagreb: Izložba 'Kroz sliku i riječ' u Galeriji Sunce

URIHO i HDLU Zagreb: Izložba 'Kroz sliku i riječ' u Galeriji Sunce

Povod ovoj izložbi je Nacionalna strategija poticanja čitanja koja je usvojena krajem 2017. godine. Izložba povezuje likovnu umjetnost s književnošću i poezijom, kroz prikaz 30 recentnih likovnih djela 18 autora, inspiriranih pročitanim književnim i poetskim djelima


 

U četvrtak, 15. ožujka, u Galeriji Sunce u sklopu ustanove URIHO otvorena je izložba 'Kroz sliku i riječ ' na kojoj su predstavljena djela umjetnika iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.

Izložbi su prisustvovali brojni uzvanici, koje je uvodno pozdravio Josip Držaić, ravnatelj Ustanove URIHO, koji je tom prigodom upoznao prisutne s radom Ustanove i podsjetio na dugu suradnju između HDLU i URIHO-a kroz Likovne kolonije koje URIHO redovito organizira. Potom je riječ prepustio Krešimiri Gojanović, predsjednici Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, a čast da svečano otvori samu izložbu pripala je Cvijeti Grijak iz Gradskog ureda za kulturu.

"HDLU Zagreb ima jako dobru suradnju s URIHO-m još od naše prve revijalne izložbe. HDLU je relativno novo društvo, osnovano 2015. te se nalazimo na popisu strukovnih likovnih udruga Ministarstva kulture. Ovo je dvanaesta izložba od kada smo osnovani, uglavnom radimo skupne izložbe, ali organiziramo članovima i one samostalne. Kroz Galeriju Sunce u ovim godinama pldne suradnje prošlo je puno naših kvalitetnih umjetnika, ne samo iz Zagreba i Hrvatske, nego i inozemstva. U Suncu smo uvijek srdačno primljeni i meni osobno je ovo jedna od najdražih zagrebačkih galerija", rekla je Krešimira Gojanović, predsjednica HDLU Zagreb.

Povod ovoj izložbi je Nacionalna strategija poticanja čitanja koja je usvojena krajem 2017. godine. Izložba povezuje likovnu umjetnost s književnošću i poezijom, kroz prikaz 30 recentnih likovnih djela 18 autora, inspiriranih pročitanim književnim i poetskim djelima. Nastavak ovoj izložbi bit će razne radionice.

Autori izloženih likovnih djela su Anđelko Brkić, Ana Cerovski, Antonija Cesarec, Krešimira Gojanović, Zlatko Isaković - Lula, Anja Jelavić, Denis Kaplan, Ivana Kolić, Branka Kopeti, Luka Koščak, Tatjana Kreštan, Marija Kruljac, Alfred Freddy Krupa, Boris Pecigoš, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas i Mladen Žunjić.

Umjetnici su između sebe razmijenili iskustva o tome što čitaju i kakva ih djela nadahnjuju u današnjem digitalnom okruženju, kada nas veliki protok primljenih informacija u kratkom vremenu ponekad prisiljava da napustimo tradicionalne modele čitanja, te su u neposrednom povezivanju slika i riječi razmatrali kako bi i likovni umjetnici mogli pripomoći u tom procesu svojevrsnog povratka knjizi i aktivnom, kritičkom čitanju, pri čemu čitalac ima priliku nadograditi svoje životno, intelektualno, ali i kreativno iskustvo.

Čitajući djela umjetnici su u sinestezijskoj impresiji iz riječi upijali oblike, atmosferu, boju osjećanja, dramatiku trenutka, liričnost i mistiku, zamišljali su likove iz priča i romana, uživljavali se u duh prohujalih vremena i dalekih prostora, ili su kroz bajke i fantaziju otkrivali neke nove svjetove u sebi, prenoseći ih na platno i papir. I slikar je tako svoju viziju povezao s imaginacijom pisca, da bi se ponovo vratio u ona daleka vremena svog djetinjstva i mladosti, kada je u tišini svoje sobe u mirnim danima školskih praznika iščitavao djela omiljenih pisaca, hodočasteći po knjižnicama poput nekog istraživača, kojega je svaka pročitana knjiga vodila prema nekoj drugoj, i svaka od njih je ostavila neki trag i utisak u prostorima nesvjesnog bića, uzgibano more dojmova koje se stalno transformira, rađajući nove doživljaje, umjetnička traženja i putovanja.

Vezano i uz Nacionalnu strategiju poticanja čitanja u hrvatskom društvu, likovni umjetnici također svojim djelima mogu doprinijeti razvijanju ljubavi prema pisanoj riječi, književnosti i poeziji, kroz svoje slike, ilustracije, izložbe i kreativno – likovna događanja, u susretu s piscima i svim ljubiteljima književne i likovne umjetnosti, u spoju slika i riječi, koje se međusobno pretapaju i nadahnjuju.

Izložba ostaje otvorena i možete je pogledati radnim danom do 6. travnja, od 10 do 16 sati, na adresi Avenija Marina Držića 1.

Anita Blažinović

 

 
 

NADA ŠKRLIN Predstavljena publikacija 'Između zemlje i čeznutljivih zvijezda' posvećena osobama oboljelim od Alzheimera

Knjiga približava bitke oboljelih ljudi protiv gubitka samih sebe i protiv nestanka, rušeći predrasude o Alzheimerovo ...

saznaj više>>

BRAVO NAŠI Hrvatski atletičari s invaliditetom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata donijeli čak sedam medalja

Hrvatsku je na IWAS Svjetskim igrama predstavljalo šest sportaš(ic)a s invaliditetom - Eva Blažević, Ana Gradečak, ...

saznaj više>>

NADA ŠKRLIN Publikacija 'Između zemlje i čeznutljivih zvijezda' o brizi za posebno ranjive društvene skupine

Nakladnik i organizator predstavljanja je Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditeto ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija