Naslovnica >> Vijesti >> ŠK Stjepan Bosak – URIHO: Šahisti s invaliditetom dominantno ulaze u elitni razred hrvatskog šaha

ŠK Stjepan Bosak – URIHO: Šahisti s invaliditetom dominantno ulaze u elitni razred hrvatskog šaha

Cilj je ovo kojem su se u klubu potajno nadali, a morali su zbog jedinstvene prilike u ligi na neki način žrtvovati sigurnu dominaciju na državnom prvenstvu u Poreču. Kažu da sreća prati hrabre, a Bosakovcima se ovaj kalkulirani rizik itekako isplatio

 

I protekle nedjelje, posljednji put u ovoj sezoni, dvorana za šah i bridž Doma sportova poslužila je kao domaći teren šahistima ŠK "Stjepan Bosak" – URIHO. Ovoga puta, u zadnjem ovogodišnjem ligaškom ogledu, ulozi su bili viši nego ikada.

Šahisti s invaliditetom u nedjelju su snage odmjerili s vrlo jakim ŠK Sisak, čiji ovogodišnji rezultati ipak nisu pravi pokazatelj njihove snage. Težinu meču je davala činjenica da je objema ekipama pobjeda bila vrlo važna – ŠK Sisak u borbi za ostanak u III. ligi, a prvoj ekipi ŠK "Stjepan Bosak" – URIHO u borbi za prvo mjesto i prelazak u II. ligu. U slučaju remija ili poraza Bosakovaca, njihov bi konačni plasman ovisio o ishodu meča između ŠK Caissa i ŠK Zaprešić, koji se igrao u isto vrijeme na drugoj lokaciji. Bilo je puno kombinacija, ali samo je pobjeda Bosakovcima garantirala prvo mjesto.

Sve je počelo vrlo dobro za ŠK "Stjepan Bosak" – URIHO jer su relativno brzo ostvarili remi i pobjedu, pa je na preostale četiri ploče bilo lakše igrati. Nakon još dva remija i dobre situacije na dvije ploče na kojima se još igralo, veselje je raslo. Međutim, pritisak je učinio svoje i pozicije su se naglo promjenile kako se meč primicao kraju. Na kraju, uz još jedan remi i poraz igrača Bosakovaca, završilo je s ukupnih 3:3. Pobijedio je prvokategornik Vladimir Gujić, remizirali su FIDE majstor Denis Rosandić, te majstorski kandidati Lovro Čupić, Domagoj Glažar i Krsto Kovačević, a poraz je ubilježio majstorski kandidat Alen Ognjačević.

Kada je do Bosakovaca došla vijest da je favorizirani ŠK Caissa iznenađujuće izgubio od ŠK Zaprešić, postalo je jasno da će konačni remi biti više nego dovoljan za slavlje i nemjerljiv uspjeh šahista s invaliditetom.

Cilj je ovo kojem su se u klubu potajno nadali, a morali su zbog jedinstvene prilike u ligi na neki način žrtvovati sigurnu dominaciju na državnom prvenstvu u Poreču. Kažu da sreća prati hrabre, a Bosakovcima se ovaj kalkulirani rizik itekako isplatio.

"Vjerovao sam da možemo proći u drugu ligu, posebice kada je Zec (Dean Zečević, nap. a.) došao kao pojačanje. Nisam sumnjao u nas ni trenutka, ali ipak mi je laknulo kada je izašao konačan poredak", kaže briljantni Lovro Čupić, koji je odigrao svih 11 mečeva za prvu ekipu ŠK "Stjepan Bosak" – URIHO, u kojima je ostvario gotovo nevjerojatnih sedam remija i četiri pobjede, bez poraza, i to na drugoj i trećoj ploči.

Još nekoliko nevjerojatnih podataka – Bosakovci su osvojili ligu s dva boda prednosti pred prvim pratiteljima, uz 7 pobjeda i 4 remija, bez poraza. Po pločama, od ukupno odigranih 66 dvoboja samo njih pet su bili porazi, uz 29 pobjeda i 32 remija, što je bilo dovoljno za 45 bodova po pločama. Među 10 najboljih igrača lige po osvojenim bodovima, našlo se čak pet Bosakovaca. Sve to govori o izuzetnoj moći i dominaciji ŠK "Stjepan Bosak" – URIHO.

"Naš plasman je plod jednog zajedništva, podrške koju smo si davali tokom cijele godine. Bilo je stresno, pogotovo zadnjih par kola, ali sada se možemo malo opustiti pa krenuti u nove pobjede", zaključuje Domagoj Glažar, slavni Bosakovac i aktualni svjetski prvak u šahu u kategoriji osoba u invalidskim kolicima.

Uistinu, sada valja odmoriti i proslaviti, ali ne predugo – II. liga je puna novih izazova, ne samo šahovskih, nego i logističkih. No o tome nekom drugom zgodom.

Damir Fatušić

 
 

Hrvatska dočekuje Vatrene:Kako su zaposlenici ustanove URIHO u šahovnicu odjenuli bana Josipa Jelačića

Za dizajn se pobrinula Irena Rački, događaj su popratili francuska nacionalna TV kuća te britanski BBC, a njihovi rep ...

saznaj više>>

Još šestero studenata s invaliditetom i onih slabijeg imovinskog statusa dobilo priliku na tržištu rada

Melani Boris iz Međimurja, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, dobila je mogućnost prakse u ...

saznaj više>>

Likovna kolonija URIHO 2018: Umjetnici, ljubav, tradicija i druženje

"Kolonija je samo još jedan nastavak kvalitetnog druženja naših djelatnika i umjetnika. Kroz ove susrete promovi ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija