Naslovnica >> Vijesti >> URIHO obilježio Svjetski i Nacionalni dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu

URIHO obilježio Svjetski i Nacionalni dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu

Zaposlenici URIHO-a, putujući po Zagrebu starim tramvajem u radnoj i zaštitnoj odjeći koju su izradile osobe s invaliditetom, predstavili su samo dio široke ponude koje ova Ustanova nudi

 

Povodom obilježavanja Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite zdravlja i sigurnosti na radu (28. travnja) zagrebački glavni trg ovog je vikenda poslužio kao modna pista djelatnicima najstarije zaštitne radionice na području Republike Hrvatske - Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetetom URIHO.

Zaposlenici URIHO-a, naime, putujući po Zagrebu starim tramvajem u radnoj i zaštitnoj odjeći koju su izradile osobe s invaliditetom, predstavili su samo dio široke ponude koje ova Ustanova nudi.

"Mnogima nije poznata činjenica da URIHO odijeva djelatnike ZET-a, čistoće, prometne redare, hitne medicinske pomoći, liječnike i medicinske sestre te brojne druge ustanove diljem Lijepe naše. Osim dugogodišnjom tradicijom i vrijednim zaposlenicima, URIHO se može pohvaliti modernom kuharskom odjećom koja je osvojila simpatije brojnih poznatih majstora kulinarstva", rekao je Dubravko Ivanković, dugogodišnji rukovoditelj Službe za komercijalu, koja se između ostalog brine za promociju i prepoznavanje kvalitete izrade radne i zaštitne odjeće i obuće.

Nacionalni dan zaštite na radu u Republici Hrvatskoj proglašen je 28. travnja Odlukom koju je 1. lipnja 2007. donio Hrvatski sabor.

Međunarodna organizacija rada 28. travnja obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. Taj isti datum sindikalni pokret obilježava i kao Dan sjećanja na umrle i ozlijeđene radnike, kojom prilikom se odaje počast svim žrtvama nesreća na radu i preminulima zbog ozljeda na radu i/ili profesionalnih bolesti.

"Vodeći računa o svim bitnim čimbenicima koje radnik treba imati na radnom mjestu - pa tako i adekvatnu radnu odjeću i obuću, zaštita na radu uključuje skup aktivnosti koje se poduzimaju da bi se očuvalo zdravlje radnika", rekao je Ivanković.

U Hrvatskoj je statistika porazna. Prošle godine na radu se teško ozlijedilo čak 1700 radnika.

"Zato je kvalitetna radna i zaštitna oprema dobra investicija, a ne trošak", zaključio je Ivanković, svjestan činjenice da stradanja i profesionalne bolesti radnika nanose višestruke štete poslodavcu, društvu, samom zaposleniku i njegovoj obitelji.

Nove tehnologije mogu poboljšati radne uvjete, ali istodobno mogu uzrokovati nove opasnosti i rizike koje treba poduzimanjem odgovarajućih mjera prevenirati.

Zaštita na radu je zakonom utvrđena kao sustav pravila, načela, mjera, postupaka i aktivnosti. Njezinom organiziranom primjenom ostvaruje se i unapređuje sigurnost i zaštita zdravlja na radu, sa ciljem sprječavanja rizika na radu, ozljeda na radu, profesionalnih bolesti, bolesti u vezi s radom te ostalih materijalnih i nematerijalnih šteta na radu i u vezi s radom. Stoga je ključno da svi sudionici - od uprava, rukovoditelja do svakog pojedinog radnika - praktično prihvate da je zaštita na radu sastavni dio poslovnog planiranja, organizacije i izvođenja procesa rada, odnosno obvezni dio radne kulture.

Klaudija Klanjčić

IMG-20180428-WA0013
IMG-20180428-WA0012
IMG-20180428-WA0011
IMG-20180428-WA0009
IMG-20180428-WA0007
IMG-20180428-WA0004
IMG-20180428-WA0002
IMG-20180428-WA0001
 
 

DOBRA VIJEST Ministar Božinović potpisao 22 ugovora s hrvatskim gospodarstvenicima, uz ostale i s ustanovom URIHO

"Želja mi je bila poslati poruku da se sustav mora modernizirati, što znači pojačano ulaganje u sve segmente po ...

saznaj više>>

ŠK STJEPAN BOSAK – URIHO Još jedna briljantna sezona šahista s invaliditetom

Imati dvije ekipe, od kojih se jedna ravnopravno natječe na vrlo visokoj, čak i elitnoj razini, uspjeh je koji ŠK  ...

saznaj više>>

VELIKA ČAST Plašt kojim je bio pokriven spomenik Franje Tuđmana stigao je iz URIHO-a

Sašile su ga vrijedne ruke URIHO-vih djelatnica, a iza cijelog pothvata kriju se njihove neprospavane noći, strepnja h ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija