Naslovnica >> Vijesti >> URIHO: Otvorenje specijaliziranog dućana školske opreme

URIHO: Otvorenje specijaliziranog dućana školske opreme

URIHO –v brend S –Chool će zasigurno iskorijeniti  i jutarnja dječja kampiranja ispred ormara pa će i roditelje manje boljeti glava

 

Ustanova URIHO u petak je otvorila  vrata jedinstvenog dućana u Republici Hrvatskoj. Riječ je o specijaliziranoj trgovini sa školskim uniformama, a nalazi se na adresi Držićeva 1 u Zagrebu.

Dućan je rezultat uspješno provedenog projekta uvođenja školskih uniformi u osnovne škole u suradnji s Gradom Zagrebom.

Ravnatelj ustanove URIHO, Josip Držaić na samom otvorenju  izrazio je zadovoljstvo što se projekt pokazao uspješnim i skrenuo pozornost na činjenicu kako i druge zemlje  svojim primjerom pokazuju da je uvođenje školskih uniformi u škole korak prema jednakosti sve djece.

„Rado se pozivamo na Europu, a kada nešto europsko pokušamo provesti u Hrvatskoj onda se postavlja pitanje da li to potrebno i opravdano, rušimo li slobodu izbora itd. Primjerice, u Irskoj učenici imaju i kravate. Ako govorimo o gospodarskim učincima, kada bi u cijeloj Hrvatskoj djeca nosila školsku odjeću i obuću prema nekim izračunima u tekstilnoj industriji radilo bi pet do šest tisuća ljudi, što bi bio ogromni benefit za naše društvo, a značilo bi to i 250 milijuna kuna PDV – a u ovoj zemlji. Bile bi to plaće svima koji nisu obrazovani u informatičkom ili nekom drugom smjeru koji modernizacija nameće. U Miamiu  postoji robna kuća na nekoliko katova koja prodaje isključivo školsku odjeću i obuću, mi to još ne možemo napraviti, ali ovaj dućan je tek početak, jedna jezgra, koja će se nadam se proširiti i donijeti dobrobit učenicima, profesorima i roditeljima. Zovu me roditelji i pitaju kad će više uniforme da konačno znamo što će dijete obući za školu“, zaključio je svoj govor simpatičnom  anegdotom Josip Držaić.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić svečano je otvorila objekat  i naglasila da i ovim projektom osobe s invaliditetom pomiču granice.  „URIHO predstavlja začetak suvremene brige i skrbi za osobe s invaliditetom, početak složenog procesa profesionalne rehabilitacije, osposobljavanja i unapređenja sustava zaštitnog zapošljavanja.  URIHO s pravom slovi kao najveća, najrazvijenija i najstarija ustanova u Republici Hrvatskoj, a provodi dvije važne misije: profesionalna rehabilitacija i osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Postao je sinonim zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije OSI populacije u Zagrebu i šire.  Danas URIHO zapošljava 517 radnika od čega je 58 posto osoba s invaliditetom. Grad Zagreb u svome djelovanju  slijedi misiju naprednog, civiliziranog i modernog društva u kojem stvara i potiče temeljno ljudsko pravo – pravo na rad, osamostaljivanje egzistenciju i socijalno uključivanje. Danas svjedočimo uspješnoj suradnji lokalne zajednice i lidera u podučuju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Koristim priliku da čestitam URIHO-vcima na ovom uspjehu realiziranom u proizvodnim pogonima te zaželim još puno ostvarenih ciljeva.

Podsjetimo, do sada je uniformama opremljeno 50 –ak škola Grada Zagreba.

S-Chool je cool jer je odjeća i obuća je modernog dizajna, udobna za nošenje, prilagođena godišnjem dobu i hrvatski je proizvod, stvara osjećaj zajedništva i timskog rada, smanjuje socijalne razlike i promiče ravnopravnost, ističe pripadnost školi i gradi školski duh, javnosti šalje pozitivnu sliku o školi i razredu, prestaje 'natjecanje' između učenika izborom odjeće i obuće, prestaju zadirkivanja onih koji ne nose odjeću i obuću poznatih brendova.  Pomaže smanjenju pritiska i vršnjačkog nasilja,  kada su svi odjeveni isto nasilnici imaju jednu 'metu' manje. Svi igraju za isti tim, u učionicama stvara ugodnu atmosferu i osjećaj sigurnosti, ruši barijere socijalno-ekonomskih i društvenih razlika.

URIHO –v brend S –Chool će zasigurno iskorijeniti  i jutarnja dječja kampiranja ispred ormara pa će i roditelje manje boljeti glava.

 

Tekst: Anita Blažinović

 
IMG_0118.JPG
IMG_0115.JPG
IMG_0111.JPG
IMG_0108.JPG
IMG_0091.JPG
IMG_0086.JPG
IMG_0083.JPG
IMG_0082.JPG
IMG_0079.JPG
IMG_0077.JPG
IMG_0075.JPG
IMG_0074.JPG
IMG_0073.JPG
IMG_0070.JPG
IMG_0068.JPG
IMG_0065.JPG
IMG_0063.JPG
IMG_0060.JPG
IMG_0058.JPG
IMG_0057.JPG
IMG_0056.JPG
IMG_0054.JPG
IMG_0050.JPG
IMG_0049.JPG
IMG_0048.JPG
IMG_0047.JPG
IMG_0045.JPG
IMG_0035.JPG
IMG_0032.JPG
IMG_0030.JPG
IMG_0026.JPG
IMG_0022.JPG
IMG_0021.JPG
IMG_0016.JPG
IMG_0012.JPG
IMG_0010.JPG
IMG_0009.JPG
IMG_0008.JPG
IMG_0007.JPG
IMG_0005.JPG
IMG_0004.JPG
IMG_0002.JPG
Dućan otvorenje
Držaić
 
 

Hrvatska dočekuje Vatrene:Kako su zaposlenici ustanove URIHO u šahovnicu odjenuli bana Josipa Jelačića

Za dizajn se pobrinula Irena Rački, događaj su popratili francuska nacionalna TV kuća te britanski BBC, a njihovi rep ...

saznaj više>>

Još šestero studenata s invaliditetom i onih slabijeg imovinskog statusa dobilo priliku na tržištu rada

Melani Boris iz Međimurja, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, dobila je mogućnost prakse u ...

saznaj više>>

Likovna kolonija URIHO 2018: Umjetnici, ljubav, tradicija i druženje

"Kolonija je samo još jedan nastavak kvalitetnog druženja naših djelatnika i umjetnika. Kroz ove susrete promovi ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija