Naslovnica >> Vijesti >> Zagreb: Održan 18. tradicionalni memorijalni šahovski turnir Stjepan Bosak

Zagreb: Održan 18. tradicionalni memorijalni šahovski turnir Stjepan Bosak

Bosakovci turnir pripremaju u spomen na jednog od osnivača Saveza distrofičara Hrvatske i mnogobrojnih udruga osoba s invaliditetom diljem Hrvatske, Stjepana Bosaka

 

U organizaciji Šahovskog kluba Stjepan Bosak – URIHO u subotu, 1. srpnja, održan je već 18. po redu tradicionalni memorijalni turnir 'Stjepan Bosak'. Bosakovci turnir pripremaju u spomen na jednog od osnivača Saveza distrofičara Hrvatske i mnogobrojnih udruga osoba s invaliditetom diljem Hrvatske, također oboljelog od mišićne distrofije, Stjepana Bosaka, osobe koja je cijeli svoj život promovirala i borila se za prava osoba s invaliditetom i njihovo ravnopravno priznavanje u društvu.

Ovogodišnja inačica turnira odigrala se u dvorani za bridž i šah zagrebačkog Doma sportova, ligaškom domaćem terenu Bosakovaca. Iako se memorijal zbog manjih problema u organizaciji održao u nešto kasnijem i nepovoljnijem terminu, odazvao se respektabilan broj šahista, a natjecanje je po prvi put dobilo i međunarodni predznak, dolaskom gostiju iz Bužima u Bosni i Hercegovini.

 

 

Otvorenju tradicionalnog 'Bosaka' nazočio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, odnedavno i predsjednik Europskog paraolimpijskog odbora, Ratko Kovačić, predstojnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i predsjednica Stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatske, Višnja Fortuna, a kao izaslanik zagrebačkog gradonačelnika došao je Milan Čolić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport, iz sektora za sport i mlade.

Nakon uvodnog pozdrava predsjednika kluba domaćina, okupljenima se obratio predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora koji je, između ostalog, naglasio snažnu potporu osnivanju Hrvatskog šahovskog saveza osoba s invaliditetom. Natjecatelje i goste je zatim, u ime gradonačelnika Milana Bandića i u svoje osobno ime pozdravio Milan Čilić, koji je nakon kratkog govora proglasio 18. memorijalni turnir 'Stjepan Bosak' otvorenim.

Memorijal se igrao u 9 kola po švicarskom sustavu, s tempom od 10 minuta plus 5 sekundi po potezu, a sudio je FIDE majstor i međunarodni sudac Denis Rosandić, kojem su pomagali klupski sudci Damir Fatušić i Martin Frković. Pravo nastupa su imali šahisti s invaliditetom, te članovi klubova i udruga osoba s invaliditetom.

Nakon cjelodnevnog natjecanja i 9 vrlo napetih kola, bilo je jasno da konkurencija na 'Bosaku' nikada nije bila jača, a znali su se, naravno, i pobjednici.

Na zatvaranju turnira okupljenima se obratio Josip Držaić, ravnatelj ustanove URIHO, predsjednik Zagrebačkog sportskog saveza osoba s invaliditetom, te član Upravnog odbora Sportskog saveza Grada Zagreba i Izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Posebno je istaknuo veličanstven rezultat 'Bosakovca' Domagoja Glažara koji je, podsjetimo, postao svjetski šahovski prvak u konkurenciji osoba u invalidskim kolicima. Nakon toga je uručio i nagrade osvajačima.

 

 

Tako je najuspješnija šahistica, s osvojena 4 boda, bila drugokategornica Kristina Špilek iz ŠK Silent, a nagradu za najuspješnijeg igrača ŠK Stjepan Bosak – URIHO zaslužio je majstorski kandidat Krsto Kovačević s osvojenih 5,5 bodova. Prva tri mjesta također su pripala Bosakovcima – treće mjesto osvojio je majstorski kandidat Alen Ognjačević sa 7 bodova, drugi je bio majstorski kandidat Domagoj Glažar s fantastičnih 8 bodova, a turnir je osvojio nacionalni majstor Dean Zečević, i to s nevjerojatnih i nedostižnih 9 bodova.

"Iako je konkurencija bila vrlo jaka, zadovoljan sam svojom igrom i rezultatom, učinak od 8 bodova iz 9 partija bilo gdje drugdje bio bi dovoljan za prvo mjesto, no Dean Zečević je skupio Fischerovskih 9 bodova i zasluženo pobijedio", prenosi nam svoje dojmove novi svjetski prvak, Domagoj Glažar.

"Organizacija je bila na uobičajeno visokoj razini i već se veselim 19. memorijalu iduće godine", dodaje Glažar.

Na kraju, možemo zaključiti da su i na ovom 'Bosaku' sklopljena neka nova prijateljstva i partnerstva, oboreni neki novi rekordi, ali najvažnije je da je nastavljena jedna lijepa šahovska tradicija. Ostaje za nadati se da ni iduća godina po tome neće biti drugačija.

 

Damir Fatušić

                                                                                               Objavljeno: 04.07.2017.

 

 
 

URIHO i HDLU Zagreb: Izložba 'Kroz sliku i riječ' u Galeriji Sunce

Povod ovoj izložbi je Nacionalna strategija poticanja čitanja koja je usvojena krajem 2017. godine. Izložba povezuje ...

saznaj više>>

BK OSI DDZ 'Željko Klepač' – URIHO: Boćari s invaliditetom očekuju jednu od najplodonosnijih sezona

Predsjednik kluba Željko Jarić-Pavičić puno nade polaže u mlade, perspektivne igrače, kojima želi da što prije z ...

saznaj više>>

Izložba Udruge Svitanje u Galeriji Sunce

Zadaća Udruge za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja, uz ostalo, je osjetiti potrebu svojih korisnika za kreativno ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija