Naslovnica >> Vijesti >> Proizvodna jedinica Tisak i kartonaža obogaćena suvremenom tehnologijom

Proizvodna jedinica Tisak i kartonaža obogaćena suvremenom tehnologijom

Cjelokupno uređenje prostora trajalo je sedam godina kroz tri faze, uz financijsku potporu natječaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

 

U utorak 31. listopada 2018. obišli smo proizvodnu jedinicu Tiska i kartonaže Ustanove URIHO u Svetoj Nedelji, a povod je više nego dobar. Naime, URIHO-va tiskara, prvotno smještena u Gundulićevoj ulici, nasljednik je prve zagrebačke knjigovežnice i ima dugu tradiciju, a zadnjih sedam godina Tiskara djeluje u Svetoj Nedelji - kompletan pogon je premješten tamo jer u Gundulićevoj ulici više nisu bili adekvatni uvjeti rada, nije bilo pristupa za vozila što je otežavalo utovar i istovar, prostor je bio preskučen za nabavu nove opreme. Nakon preseljenja u Svetu Nedelju, novi prostor je trebalo urediti, prilagoditi uvjete rada, nije bilo prostora za urede, ni prostora za osoblje koje prati proizvodnju. Uređivanje prostora trajalo je sedam godina kroz tri faze, uz financijsku potporu natječaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Danas je objekt završen, a djelatnici Tiskare kažu da se rad uz bušilice i građevinske djelatnike itekako isplatio. Naime, proizvodnja ni za vrijeme adaptacije i uređenja prostora nije stala.

 

U novouređenoj proizvodnoj jedinici Tiska i kartonaže radit će 65 djelatnika, a u tijeku su i natječaji za prijem novih radnika kako bi mogli raditi punim kapacitetom. U ovoj  proizvodnoj jedinici radi 55 posto osoba s invaliditetom, uglavnom su to gluhe osobe i osobe s intelektualnim poteškoćama. Proizvodimo sve što spada pod offset tisak, znači tiskamo knjige, monografije, kalendare, brošure, časopise, blokove, kuverte, memorandume, letke, plakate, etikete, privjesnice, fascikle, mape i vrećice. Kupci su nam Zagrebački holding, tj. podružnice ZET, Čistoća, Zrinjevac, a jedan od najvećih kupaca je i zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines, kao i trgovački lanac Boso iz Slavonije. S obzirom na to da je ovaj prostor tehnološki obnovljen i imamo dosta nove suvremene opreme, strojevi su informatizirani, a naši djelatnici su starija generacija, potrebni su nam mlađi stručnjaci za rad.  Puno djelatnika je također pred mirovinom tako da nam trenutno najviše nedostaje kadar. Rad s novim strojevima je značajno lakši jer je skoro sve digitalizirano, što će olakšati rad djelatnicima s invaliditetom. Godinama smo bili možda najzaostalija proizvodna jedinica unutar URIHO-a u tehnološkom smislu, a sada kad je tiskarski dio obnovljen nadamo se da ćemo moći obnoviti i kartonažu kako bi mogli odgovoriti na sve zahtjeve tržišta - rekli su nam je rukovoditelj proizvodne jedinice Tiska i kartonaže Zoran Mihajlović i voditelj proizvodnje Ivo Labus.

- U Ustanovi URIHO radim 40 godina. Što se tiče nas u proizvodnom dijelu koji radimo ručno, novi strojevi ne znače toliko puno, a što se tiče strojnog dijela je puno bolje, kvalitetnije, brže. Prošla sam i Kartonažu u Ilici 29 gdje smo bili prije Gundulićeve. U Gundulićevoj smo bili razbacani, tiskara na jednom dijelu, knjigovežnica je bila na katu pa se sve moralo prenositi. Nosili smo robu po kiši do kombija - rekla nam je Mirjana Jurčec, djelatnica Tiska i kartonaže.

- Petnaest godina radim u Tisku i kartonaži, prostor u Gundulićevoj nije bio adekvatan, ali je bio u centru grada pa je to nadomještalo prostor. Novi strojevi će nam definitivno olakšati posao - kaže djelatnica Sonja Đinić.

Na katu proizvodne jedinice Tisak i kartonaža nalazi se uredski dio koji ranije nije ni postojao, a sastoji se od nekoliko ureda, čajne kuhinje, blagovaonice, ženske i muške svlačionice, sanitarnog čvora prilagođenog osobama s invaliditetom, a jedan se nalazi i u prizemlju. Prostor ima lift kako bi se osobe u kolicima mogle neometano kretati.

Anita Blažinović

Tisak i kartonaža (27).JPG
Tisak i kartonaža (26).JPG
Tisak i kartonaža (25).JPG
Tisak i kartonaža (24).JPG
Tisak i kartonaža (23).JPG
Tisak i kartonaža (22).JPG
Tisak i kartonaža (21).JPG
Tisak i kartonaža (20).JPG
Tisak i kartonaža (19).JPG
Tisak i kartonaža (18).JPG
Tisak i kartonaža (17).JPG
Tisak i kartonaža (16).JPG
Tisak i kartonaža (15).JPG
Tisak i kartonaža (14).JPG
Tisak i kartonaža (13).JPG
Tisak i kartonaža (12).JPG
Tisak i kartonaža (11).JPG
Tisak i kartonaža (10).JPG
Tisak i kartonaža (9).JPG
Tisak i kartonaža (8).JPG
Tisak i kartonaža (7).JPG
Tisak i kartonaža (6).JPG
Tisak i kartonaža (5).JPG
Tisak i kartonaža (4).JPG
Tisak i kartonaža (3).JPG
Tisak i kartonaža (2).JPG
Tisak i kartonaža (1).JPG
 
 

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

PARIZ GRAND PRIX Na velikom mitingu u atletici hrvatske boje brani 14 sportaša s invaliditetom

U Pariz idem s velikim očekivanjima, iako dolazim iz punog trenažnog procesa. Ovu godinu sam ostvario niz dobrih rezul ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija