Naslovnica >> Vijesti >> ŠK ‟Stjepan Bosak” – URIHO: Šahisti s invaliditetom neumoljivo nastavljaju osvajati trofeje

ŠK ‟Stjepan Bosak” – URIHO: Šahisti s invaliditetom neumoljivo nastavljaju osvajati trofeje

Na nikad brojnijem Kupu Zagreba sudjelovalo je čak 14 ekipa. Šahovski klub ‟Stjepan Bosak” – URIHO po običaju je prijavio dvije ekipe, a ove godine prva ekipa Bosakovaca postavljena je za prve nositelje turnira

 

Od 13. do 20. veljače u dvorani za šah i bridž zagrebačkog Doma sportova, u organizaciji Zagrebačkog šahovskog saveza, održan je Kup Grada Zagreba u šahu.

Pravo sudjelovanja imali su registrirani šahovski klubovi, članovi Zagrebačkog šahovskog saveza, a Kup Grada Zagreba sastavni je dio Kupa Republike Hrvatske, na kojem pravo sudjelovanja stječe prvoplasirana ekipa na zagrebačkom turniru. Svaka ekipa sastojala se od 4 igrača i imala je pravo na 4 rezerve. Natjecanje se igralo u 5 kola uz računalno sparivanje, a tempo igre je bio 90 minuta plus 30 sekundi za svaki završeni potez počevši od prvog. Glavni sudac je bio međunarodni sudac Mate Ivančić, a pomagao mu je FIDE sudac Josip Bandur.

Na nikad brojnijem Kupu Zagreba sudjelovalo je čak 14 ekipa. Šahovski klub ‟Stjepan Bosak” – URIHO po običaju je prijavio dvije ekipe, a ove godine prva ekipa Bosakovaca, pojačana povratnikom, majstorskim kandidatom Nenadom Škareom i internacionalnim majstorom Milanom Mrđom, postavljena je za prve nositelje turnira.

Iako su Bosakovci zbog nositeljstva u početku dobivali relativno lakše protivnike, znali su da će, žele li se domoći trofeja, prije ili poslije morati pobijediti i one najbolje. U prva tri kola tako su svladali redom – ŠK Špansko rezultatom 3,5:0,5, ŠK Novi Zagreb rezultatom 4:0, te HAŠK Mladost II rezultatom 3,5:0,5. Nimalo iznenađujuće, u četvrtom kolu Bosakovce je čekao okršaj s prošlogodišnjim osvajačima Kupa, prvom ekipom ŠK Caissa. Dodatna nevolja za Bosakovce u tom meču je bio izostanak Milana Mrđe pa su – uz neigranje FIDE majstora Denisa Rosandića, koji je zbog ozljede, iako prijavljen, propustio cijeli turnir – teško mogli biti favoriti protiv vrlo jake Caisse. Ipak, u vrlo izjednačenom i neizvjesnom, teškom meču, Urihovci su izvojevali, ispostavit će se, ključnu pobjedu. Slavili su na kraju Bosakovci s 2,5:1,5. S dva boda prednosti pred prvim pratiteljima, i Mrđom ponovno u sastavu, šahisti prve ekipe ŠK ‟Stjepan Bosak” – URIHO malo su mirnije mogli čekati posljednji meč u kojem su, na kraju, remizirali s vrlo jakim ŠK Končar.

Osvojivši ukupno 9 od maksimalnih 10 meč bodova, bez ijednog izgubljenog meča po pločama, Bosakovci su tako, vrlo dominantno, po prvi put u svojoj povijesti osvojili Kup Grada Zagreba i plasirali se na Kup Republike Hrvatske. U povijesni uspjeh kluba 3,5 boda iz 4 meča ugradio je internacionalni majstor Milan Mrđa, 4 boda iz 5 mečeva zaradio je majstorski kandidat Lovro Čupić, 0,5 boda iz 1 meča dodao je majstorski kandidat Nenad Škare, 4 boda iz 5 mečeva osvojio je i majstorski kandidat Domagoj Glažar, a iz istog broja mečeva samo pola boda manje od Glažara izborio je majstorski kandidat Krsto Kovačević. Valja napomenuti i da su spremne rezerve bili majstorski kandidati Alen Ognjačević i Radoslav Ćosić, uz već spomenutog Rosandića koji zbog ozljede ipak nije konkurirao za igru.

‟Jako sam sretan zbog osvojenog Kupa. Želim svim svojim suigračima čestitati i zahvaliti na sjajno odigranim partijama. Ovo je sigurno jedan od najvećih uspjeha u povijesti kluba, a ovakvim rezultatom smo si povećali samopozdanje i pomalo se zagrijali za vrlo teške ispite koji nas uskoro očekuju u II. ligi”, zaključuje Krsto Kovačević.

Za kraj, dodatno veseli i rekordno visok plasman i vrlo dobra igra druge ekipe ŠK ‟Stjepan Bosak” – URIHO, koja je bila postavljena na 12. mjesto po nositeljstvu. Mali Bosakovci su u pet mečeva ostvarili dvije pobjede, što je bilo dovoljno za 4 meč boda i ukupno deseto mjesto, što u konkurenciji od 14 klubova nije nimalo loš rezultat. Igrali su Robert Matečić – novi kapetan druge ekipe, Luka Keller, Mihovil Lisić, Ivan Jurilj, Neven Tomečak i Saša Mikolaci, zbog bolesti nastupio nije Muris Isić, a ulogu zamjene odigrao je Damir Fatušić.

Bosakovci su tako nastavili uzlaznim trendom, koji uporno obogaćuju novim peharima i povijesnim rezultatima. Ne iznenađuje, stoga, što nove izazove očekuju s veseljem.

Damir Fatušić

 
 

JESEN U ČUČERJU: Ustanova URIHO u sklopu manifestacije predstavila dio svojih proizvoda

Ovakve manifestacije su odlična promocija za ustanovu URIHO i sve ono što rade osobe s invaliditetom, što podiže cje ...

saznaj više>>

GROWING UP Ustanova URIHO predstavila raskošan asortiman na Sajmu radosti bez granica za djecu i roditelje

Među mnoštvom proizvoda koje ova Ustanova plasira na tržište, ovoga puta dominirala je školska odjeća i obuća S- ...

saznaj više>>

PARIZ GRAND PRIX Na velikom mitingu u atletici hrvatske boje brani 14 sportaša s invaliditetom

U Pariz idem s velikim očekivanjima, iako dolazim iz punog trenažnog procesa. Ovu godinu sam ostvario niz dobrih rezul ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija