Kreativne radionice

Kreativne radionice

Program kreativnih radionica Ustanove je inovativan i drugačiji upravo po strukturi korisnika, uz osobe s invaliditetom polaznici radionica su i njihovi prijatelji, roditelji, bake i djedovi. Cilj nam je osmisliti raznolike kulturne i edukativne programe kojima se potiče stvaralaštvo, cjeloživotno učenje, kreativno izražavanje i korištenje slobodnog vremena sa svrhom unapređenja kvalitete života. Održivost programa osigurana je raznovrsnošću ponuđenih aktivnosti.

Program rada usklađuje se sa pokazanim interesom i željama korisnika/polaznika. U radu s polaznicima osobita se pozornost polaže na usvajanje praktičnih znanja i vještina te na poticanje i daljnje razvijanje sposobnosti prosudbe kulturnih i estetskih vrijednosti. Biti kreativan ne znači nužno biti veliki umjetnik, već ispoljiti svoju želju, viziju i entuzijazam na koji god način želimo. Cilj naših radionica je razviti kreativnost polaznika, zabaviti se i naučiti mnoštvo zanimljivih vještina. Nije bitno na koji način izražavamo svoju kreativnost bitno je da u tome uživamo.

Programi radionica osim teorijskog i praktičnog rada uključuju i izložbe na kojima se predstavljaju rezultati nastali tijekom trajanja programa. Na taj se način zadovoljava potreba velikog dijela polaznika da svoj svakodnevni život učine sadržajnijim, potpunijim i humanijim.

Img 0106 1024x683

Polazeći od činjenica da je kreativnost dio ljudske osobnosti, da su talenti sastavni dio svakog čovjeka te da ih samo treba prepoznati kreativne radionice koje djeluju u ustanovi URIHO nude tu mogućnost kroz nekoliko različitih sadržaja; Likovni atelje , Keramička radionica i Hobi art radionica. Programi radionica osim teorijskog i praktičnog rada uključuju i izložbe na kojima se predstavljaju rezultati nastali tijekom trajanja programa.

Kroz vrijeme provedeno u nekoj od radionica, te različitih mogućnosti osobnog sudjelovanja i stvaranja, polaznicima se omogućuje da osvijeste kreativnost, obogate svoj život, upoznaju nove ljude i da se međusobno druže, jednom riječju podiže se kvaliteta njihova života.

Img 0094 1024x683
Likovna kolonija

URIHO-va likovna kolonija održava se krajem mjeseca lipnja postavši tako svojevrsna konstanta kulturnih događanja u našoj Ustanovi. Cilj kolonije je okupljanje umjetnika radi druženja i stvaranja likovnih djela koja uljepšavaju radni prostor zaposlenika i korisnika ustanove koji su iznimno ponosni na ovu manifestaciju i njezinu dugovječnost.

Na kolonijama se radi se različitim slikarskim tehnikama sukladno afinitetu umjetnika s tematikom prema osobnom izboru. Kolonija se održava na otvorenom prostoru, u Novom Zagrebu, u „tvorničkom“ krugu na URIHO-voj najvećoj lokaciji. Oduvijek je slikanje na kolonijama imalo posebnu draž, ideje i načini se propitkuju s kolegama, mnoštvo je tu individualnih svjetova koji se sudaraju i isprepliću. Okupljaju se mnogi poznati i priznati autori, ali i oni mlađi koje krase neosporni talenti. Na kolonijama likovni stvaraoci različitih potencijala i poetike izlaze iz sigurne oaze svojih ateljea, pokrenuti ka plemenitom i humanom cilju. Njihovo zajedništvo rezultira brojnim dojmljivim djelima.

Specifičan segment na koloniji je sudjelovanje najtalentiranijih polaznika URIHO-vog likovnog ateljea, koji svoju kreativnost imaju priliku pokazati kroz stvaranje i druženje s „velikim“ umjetnicima u tome se očituje pedagoška nota i vrijednost samog projekta. Ovakvim, i sličnim, događajima URIHO se uspješno bori protiv socijalne isključenosti osoba s invaliditetom.

Kolonija
8 Likovna Kolonija Uriho 2014 1