Naslovnica >> Vijesti >> Izložba Udruge Svitanje u Galeriji Sunce

Izložba Udruge Svitanje u Galeriji Sunce

Zadaća Udruge za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja, uz ostalo, je osjetiti potrebu svojih korisnika za kreativnošću i izražavanjem

 

U četvrtak, 1. ožujka, u Galeriji Sunce u sklopu Ustanove URIHO otvorena je izložba 'Novo svitanje'. Radovi su nastali na kreativnim radionicama art terapije u Udruzi Svitanje, koje vodi Mercedes Bratoš.

Program kreativnog rada u likovnoj radionici art terapije Udruge Svitanje obuhvaća 10 do 15 korisnika u dobi od 25 do 65 godina. Korisnici su liječeni i boravili su na različitim psihijatrijskim odjelima a danas svoje kreativno vrijeme provode u Udruzi Svitanje.

Kreativni program obuhvaća nekoliko terapijskih programa. Jedna od njih je i kreativna radionica u kojoj se korisnici relaksiraju i prolaze faze imaginacije kroz nekoliko postupaka.

Jedna od glavnih zadaća Udruge je osjetiti potrebu svojih korisnika za kreativnošću i izražavanjem te im pomoći u putu i načinu od njihove istinske želje do njezine realizacije.

Za radove koje možete vidjeti na izložbi zaslužni su Miroslava Božanović, Vesna Fidermuc, Damir Vukadin, Augustina Harapin, Goran Ganza, Irina Tkalec, Irena Barišić, Romano Dimić, Marko Friščić, Mirjana Ksionžik, Dražen Fekete, Sara Golomac, Višnja Kramarić i Martina Brnčić. Izložba 'Novo svitanje' obuhvaća četrdesetak radova koji su rađeni na drvu. Korisnici su akrilnim bojama i izrezanim salvetama radili stabla.

"Za Udrugu sam saznala sasvim slučajno, čitajući novine, a ta slučajnost dala je mom životu novi smisao, prijatelje, osjećam se korisno. Ne prođe niti jedan dan da ne posjetimUdrugu", rekla je Mirjana Ksionžik, korisnica radionice art terapije Udruge Svitanje.

Svrha Udruge Svitanje - udruge za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja – poticanje je različitih programa za rehabilitaciju osoba s psihičkim bolestima u zajednici u cilju povećanja autonomije i zaštite ljudskih prava kako bi omogućila oboljelima od psihičkih bolesti dostojanstven život, sa što više samostalnosti i optimalnom podrškom, razvoj alternativnih oblika skrbi i prevencija institucionalizacije. Procjena funkcioniranja osoba s psihičkim poteškoćama je slaba točka i hrvatskog zakonodavstva.

Nisu sve osobe koje imaju invaliditet zbog psihičke bolesti nesposobne za rad, već bi trebale moći tražiti procjenu svog invaliditeta, kao što to mogu osobe s tjelesnim poteškoćama te na temelju toga pronaći za sebe posao koji im je prilagođen.

Izložbu možete pogledati od ponedjeljka do petka od 10 do 16 sati, do 12. ožujka 2018., na adresi Avenija Marina Držića 1.

Anita Blažinović

 
 

NADA ŠKRLIN Predstavljena publikacija 'Između zemlje i čeznutljivih zvijezda' posvećena osobama oboljelim od Alzheimera

Knjiga približava bitke oboljelih ljudi protiv gubitka samih sebe i protiv nestanka, rušeći predrasude o Alzheimerovo ...

saznaj više>>

BRAVO NAŠI Hrvatski atletičari s invaliditetom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata donijeli čak sedam medalja

Hrvatsku je na IWAS Svjetskim igrama predstavljalo šest sportaš(ic)a s invaliditetom - Eva Blažević, Ana Gradečak, ...

saznaj više>>

NADA ŠKRLIN Publikacija 'Između zemlje i čeznutljivih zvijezda' o brizi za posebno ranjive društvene skupine

Nakladnik i organizator predstavljanja je Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditeto ...

saznaj više>>

 
 
 
 

Multimedija

/video
/galerija