URIHO-vci se opraštaju od prerano preminulog gradonačelnika Milana Bandića, svog prijatelja

Gradonačelnik je uvijek isticao da nitko ne smije biti zaboravljen u njegovom voljenom gradu i, kad su osobe s invaliditetom u pitanju, neizostavno je riječi pretakao u djela, rekao je ravnatelj Josip Držaić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iznenada je u nedjelju rano ujutro preminuo u 66. godini života od posljedica srčanog udara, glasila je tužna vijest koja je ošinula sve djelatnike ustanove URIHO. Za URIHO-vce nije otišao samo gradonačelnik, otišao je prijatelj koji je uvijek rado svraćao u ovu ustanovu.

Djelatnici URIHO-a zauvijek će pamtiti druženja sa svojim gradonačelnikom na Kajzerici, povodom Dana ustanove, i brojne druge prigode u kojima je pokazivao da je boljitak osoba s invaliditetom, njihov rad i zapošljavanje, za njega istinski važno. Ne samo pred izbore, ne samo prigodničarski, nego ljudski, od srca.

– Otišao je čovjek koji je obilježio Zagreb posljednjih 20 godina, a o velikim projektima koje je realizirao govorit će drugi. Ja mogu samo reći da smo izgubili velikog čovjeka, zagovaratelja i iskrenog prijatelja osoba s invaliditetom. To potvrđuje svaki događaj koji je posjetio, svaki projekt koji je podržao i svako ime koje nije morao zapamtiti.

Bandic Knjiga Zalosti 1

URIHO je uvijek imao gradonačelnikovu podršku, što je uvelike doprinijelo tome da URIHO postane ovo što danas je, najveća zaštitna radionica za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Gradonačelnik je dobro znao da je pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom jedini pravi put prema dostojanstvenom životu i ravnopravnosti.

Uvijek je isticao da nitko ne smije biti zaboravljen u njegovom voljenom gradu i, kad su osobe s invaliditetom u pitanju, neizostavno je riječi pretakao u djela. Bojim se da će tek sada, kada je prekasno, neki shvatiti koliko je bio bolji od drugih. Nama ostalima iskreno će nedostajati.

Neka mu dragi Bog bude milostiv na sudu, otvori mu vrata raja, obasja ga vječnom svjetlošću i podari mu život vječni. Počivao u miru i neka mu je laka hrvatska zemlja koju je neizmjerno volio. Zbogom dragi gradonačelniče i počivao u miru Božjem – emotivno se oprostio ravnatelj Josip Držaić.

– Tužna sam zbog iznenadnog i preranog odlaska gradonačelnika Milana Bandića. Osobe s invaliditetom izgubile su velikog zagovornika i prijatelja. Želio je da osobe s invaliditetom mogu živjeti i raditi kao i svi drugi građani, stoga im je otvorio vrata Grada kako bi zajedničkim prijedlozima i rješenjima to omogućio.

Bandic Drzaic Lukacic

Znam da je volio svoj URIHO i mi smo voljeli njega, a svojim radom smo dokazivali kako želimo i možemo. Osobno, izgubila sam dobrog dugogodišnjeg suradnika i prijatelja. Hvala dragom Bogu što smo ga imali, a njemu hvala za sve što je učinio za osobe s invaliditetom.

Pamtit ću ga kao dobrog čovjeka i gradonačelnika koji je život osoba s invaliditetom učinio kvalitetnijim, i često ćete upravo od osoba s invaliditetom čuti da je privilegija živjeti u Zagrebu – kazala je pomoćnica ravnatelja i saborska zastupnica Ljubica Lukačić

– Velika tuga uvukla se u URIHO, tuga je u srcima sportaša s invaliditetom, suze mi teku i dok pišem ovu izjavu. Otišao nam je prijatelj, otišao je veliki čovjek, otišao je prijatelj osoba s invaliditetom, otišao je prijatelj sportaša. Jedno za drugim naviru mi sjećanja na naša druženja krajem godine za koja smo se pripremali tijekom cijele godine i koja smo radosno iščekivali. Voljeli smo našeg gradonačelnika – oprostila se od gradonačelnika Jadranka Blagus, predsjednica STKI ‘URIHO’.

Bez obzira što neka srca više ne kucaju, mi koji smo ostali vječno ćemo ih voljeti i čuvati kao najdražu uspomenu svoga života. Prijatelji nikada ne umiru dok žive oni koji ih vole i oni koji ih nose u srcu i sjećanju – poručuje Jadranka Blagus.

I doista, dragi naš Gradonačelniče, ovo nije zbogom, ovo je samo doviđenja do nekog novog susreta u nebeskim visinama, jer ćete u srcima i sjećanjima URIHO-vaca živjeti vječno. Ostavili ste neizbrisiv trag.

Bandic Blagus Setrajcic 1

Obitelji, prijateljima, poznanicima i poslovnim suradnicama redakcija In Portala upućuje iskrenu sućut.

Anita Blažinović

02.03.2021