MEMORIJAL MARKO DAMJANOVIĆ: Završeno treće izdanje međunarodnog šahovskog turnira

Pobjednik turnira, koji je dio Festivala športa osoba s invaliditetom ‘URIHO 2019.’ i kojim se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom te godišnjica osnutka Ustanove URIHO, bio je međunarodni majstor Branko Rogulj

Nakon devet dana i jednako toliko kola napornog šahovskog nadmetanja, završen je i III. Memorijal ‘Marko Damjanović’. Međunarodni šahovski turnir održan je od 9. do 17. studenoga u sportskoj dvorani Sportskog saveza Grada Zagreba u Savskoj cesti 137.

Na turniru je sudjelovalo 77 šahista i šahistica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ako se još malo pozabavimo brojkama, otkrit ćemo i snagu turnira – nastupila su 24 majstorska kandidata, 3 FIDE majstora, 2 međunarodna majstora, te hrvatski velemajstor Mišo Cebalo. Glavni sudac memorijala i ove je godine bio međunarodni sudac Mate Ivančić, a pomagali su mu međunarodni sudac Josip Bandur i klupski sudac Danko Brajdić.

Pobjednik vrlo izjednačenog turnira bio je međunarodni majstor i prvi nositelj Branko Rogulj sa osvojenih 7,5 bodova. S istim brojem bodova, ali zbog nešto slabijeg Bucholza, drugo mjesto osvojio je bosanskohercegovački FIDE majstor Miro Pandurević.

3 Mem Damjanovic 1

Treći je bio FIDE majstor Ivan Bender sa 7 bodova. Spomenimo i da je najbolja šahistica bila mlada majstorska kandidatkinja Petra Randić, a tri najbolja šahista u invalidskim kolicima bili su majstorski kandidati Domagoj Glažar i Krsto Kovačević, te četverokategornik Neven Tomečak, no kako je Domagoj Glažar osvojio nagradu kao petoplasirani u ukupnom poretku, kao treći najbolji šahist u kolicima nagrađen je trećekategornik Muris Isić. Sva četvorica su članovi ŠK ‘Stjepan Bosak’ – URIHO.

Na svečanom zatvaranju, održanom u kasnim večernjim satima nakon završetka posljednjeg kola, kako je to u šahu uobičajeno, okupljenima se kratko obratio predsjednik ŠK ‘Stjepan Bosak’ – URIHO, a pobjednički trofej osvajaču III. Memorijala ‘Marko Damjanović’ uručio je Markov otac, Rade Damjanović.

Podsjetimo, turnir je dio Festivala športa osoba s invaliditetom ‘URIHO 2019.’, a njime se ujedno obilježava i Međunarodni dan osoba s invaliditetom te godišnjica osnutka Ustanove URIHO.

Damir Fatušić

3 Mem Damjanovic 2
20.11.2020