TEKOP NOVA Delegacija ustanove URIHO u posjetu pulskoj zaštitnoj radionici

Novi prostori su lijepo uređeni, moderni su i prilagođeni osobama s invaliditetom, što je u slučaju zaštitnih radionica jedan od preduvjeta za zadovoljstvo radnika i produktivnosti na radnom mjestu, poručio je Josip Držaić

Zaštitna radionica Tekop Nova ustanova je koju su 2003. godine osnovali Istarska županija, Grad Pula i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a s radom je započela u sada već davnoj 2004. godini. Sada, gotovo 20 godina kasnije, Tekop Nova posluje i izgleda bolje nego ikad, a u tome ih nije spriječila ni pandemija koronavirusa. Možda samo malo usporila.

Grad Pula osigurao je i ustupio poslovni prostor veličine 388 četvornih metara, a Zaštitna radionica Tekop Nova ishodila je sredstva za rekonstrukciju, razvoj poslovnih procesa i novih tehnologija u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti. Naime, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koncem 2018. godine dodijelio im je tri milijuna kuna za dogradnju proizvodnog pogona i nabavu opreme. Time je ova pulska ustanova osnovana s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom, koja se prostire na 900 četvornih metara, dobila još gotovo 500 kvadrata prostora.

Upravo u te nove kvadrate prošle su godine trebali smjestiti veliku praonicu. No iako je zgrada koja se nalazi u produžetku postojećeg pogona završena i novac za opremu dobiven, sve je stalo. Zbog pandemije.

Tekopnova 1

- Zgrada je gotova, dobila je uporabnu dozvolu, tri milijuna kuna za suvremene strojeve i opremu je osigurano i nadam se da ćemo uskoro krenuti s novom ponudom - rekla je krajem prošle godine za Glas Istre ravnateljica Tekop Nove Mihaela Zubić, najavivši da će u novom prostoru otvoriti praonicu i te usluge ponuditi svojim stalnim klijentima, onima za koje inače šivaju.

Sada, kada se polaganim, ali sigurnim popuštanjem pandemije stvari vraćaju na 'staro normalno', i taj se ambiciozni plan pulske zaštitne radionice bliži svom ostvarivanju. Upravo to je bio jedan od povoda posjetu delegacije ustanove URIHO prijateljima u Puli protekle srijede, 30. lipnja.

- Jako sam sretan i zadovoljan viđenim - izjavio je ravnatelj zagrebačke Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Josip Držaić.

- Novi prostori su lijepo uređeni, moderni su i prilagođeni osobama s invaliditetom, što je u slučaju zaštitnih radionica jedan od preduvjeta za zadovoljstvo radnika i produktivnosti na radnom mjestu. Ova nam je pandemija svima pomrsila neke planove, no mislim da smo najgore nadvladali i da smo sada spremni za nove pozitivne izazove - poručio je Držaić naglasivši da URIHO već pruža uslugu pranja rublja.

Za kraj je istaknuo da vjeruje da će URIHO Tekop Novoj moći pomoći iskustvom i savjetima, te da se nada nekim novim suradnjama u ‘staronormalnoj’ budućnosti.

Tekst: Damir Fatušić

Josip Drzaic1
05.07.2021